miercuri, 8 martie 2023

Un document face multă lumină când îl găsești. Cornilescu profesor la Seminar

 


Cam prin anul 1988 când eram la Seminarul Teologic Baptist din București la un curs și mă uitam la Biserica Ortodoxă „Cuibul cu Barză”, s-a apropiat de mine un frate păstor și îmi spune arătând spre biserică: „aceștia s-ar fi întors la Dumnezeu venind la baptiști, dar aceștia (arătând cu capul spre seminar) s-au temut de scaunele lor. Pe mine m-au supărat aceste cuvinte și am zis: „nu cred”, dar atâta a fost discuția. Este vorba despre preotul acestei biserici Tudor Popescu și cântărețul acestuia, Dumitru Cornilescu, care au fost promotorii unei treziri spirituale autentice. Biserica și Seminarul aveau clădirile una lângă alta.

A venit o zi, la 35 de ani de la acea discuție și la peste o sută de ani de la petrecerea acestor evenimente și s-a dovedit printr-un simplu document, că cei de Seminar nu și-au temut scaunele și Dumitru Cornilescu, după traducerea și tipărirea Bibliei, ajunge în anul 1922 să fie profesor la Seminarul vecin cu „Biserica Cuibul cu barză”. 




A doua lămurire este acum a fi o certitudine că traducătorul Bibliei, așa cum spunea fratele păstor Friedrich W. Schuller de la Biserica Creștină Baptistă Germană din București, la moartea fratelui Constantin Adorian: „Adorian câștigase pe profesorul Cornilescu, traducătorul Bibliei în românește, care preluase să predea diferite materii”.

Lucrurile se păreau imposibile și nu erau chiar crezute pe deplin, dar după ce  s-au descoperit două documente din anul 1922 în arhiva personală a fratelui profesor dr. Ioan Bunaciu, acest lucru devine certitudine.

Din cartea: „Cum m-am întors la Dumnezeu și cum am spus și altora,” de Dumitru Cornilescu, înțeleg că s-a întors la Dumnezeu prin lucrarea ce o făcea, înțelegând mai bine despre păcat și în urma câtorva experiențe. În acest timp Cornilescu coresponda cu preotul Tudor Popescu de la București, dar acesta nu a înțeles despre acea întoarcere și predare Domnului. Tupă terminarea traducerii Bibliei, Cornilescu vine la București să se ocupe de tipărirea Bibliei și reia legăturile cu preotul de la „Cuibul cu Barză” și se produce o trezire important, ce a atras excluderea (caterisirea)  preotului.  Cornilescu a trebuit să plece forțat din cauza patriarhului Miron Cristea. Pentru trezirea ce a avut loc preotul Tudor Popescu, îndemnat de Dumitru Cornilescu, a chemat acasă pe unii credincioși mai interesați, unde făceau adunare, studiu și se predau lui Dumnezeu.

Din cele două documente reiese că Dumitru Cornilescu a predat și în primăvara anului 1922 până la încheierea cursurilor,  dar și din toamna aceluiași an.

Mulțumim Domnului și fratelui profesor dr. Otniel Bunaciu, pentru că ne-a dat voie să cercetăm bogata arhivă a tatălui său.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu