joi, 30 martie 2023

Marius Birgean păstor de la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel” din Timișoara


Prin ajutorul Domnului, așa cum am anunțat în articolul „Al XXXVIII-lea Congres al Baptiștilor din România a intrat în linie dreaptă”, de ieri 29.03.2023, vezi AICI, blogul istorie baptistă, vrea să informeze credincioșii baptiști interesați cine sunt frații propuși pentru a candida la Congres. Administratorul blogului are la fel de mult respect și dragoste pentru fiecare candidat și de aceea am cerut aprobarea și personal, ca lucrurile să fie transparente.

Cel mai sprinten, energic și rapid, care mi-a dat voie să-l postez a fost fratele păstor de la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel” din Timișoara. Fratele are dorința ca dacă poporul baptist îi va da votul, să slujească ca vice-președinte pentru educație, fiind implicat în domeniul didactic.                    

Citiți mai jos și veți vedea cine este fratele Marius Birgean

Fratele Marius Birgean s-a născut la data de 19.06.1972, în orașul Lugoj, jud.Timiș, într-o familie de credincioși baptiști. Copilăria și școala primară le-a petrecut in Gruni, satul părinților săi, unde a început să activeze în mica biserică baptistă din acea localitate. Mai târziu, în timpul studiilor gimnaziale și liceale, fratele Marius a început să frecventeze și să activeze în cadrul Bisericii Baptiste Harul din Lugoj- o biserică de referință în zonă, păstorită de fr. David Nicola. În acea biserică, la vârsta de 14 ani, fratele Marius a răspuns invitației de a se pocăi de păcatele sale și a se încrede în Cristos, ca Domn și Mântuitor personal. Va mărturisi ulterior pe Domnul în apa botezului în luna octombrie a anului 1987 în biserica Harul. După botez, va fi implicat în tot felul de slujiri (rugăciune, Școala Duminicală și predică) în biserica de sat, biserica Harul, dar și în alte slujiri alături de tinerii bisericii Harul. Imediat după Revoluție, va fi unul din primii colaboratori ai revistei Harul (revista bisericii din Lugoj), scriind articole pe tematici diverse de-a lungul multor ani.

            După convertire, chemarea la slujirea Evangheliei a devenit tot mai presantă, dar oportunitatea de se pregăti pentru a onora acea chemare a venit în vara anului 1990, în primul an al libertății post-decembriste. La finalul clasei a XII-a, fratele Marius a aflat de posibilitatea înscrierii la Seminar, iar în toamna acelui an va candida pentru a fi admis la Seminarul Teologic Baptist din București, unde a fost acceptat, fiind cel mai tânăr seminarist din anul său (18ani). A absolvit in vara anului 1994, devenind șef de promoție al acelei generații (1990-1994). Tot în vara acelui an, se căsătorește cu Alina, iar Dumnezeu ii binecuvântează cu patru copii (trei fete și un băiat). După plecare în veșnicie a unei fetițe, se decid să adopte un băiat abandonat (Levi) pe care Domnul îl alipește minunat de familia lor. În toamna anului 1994, fratele acceptă o invitație de slujire la Biserica Baptistă Emanuel din Timișoara- una din bisericile cu viziune misionară și axată pe plantarea de biserici în jud. Timiș și in Oltenia (cu un cerc misionar de 16 filiale, la un moment dat). Dumnezeu a binecuvântat Biserica Emanuel și cu viziune socială si educațională- biserica găzduind o casă de copii, grădiniță și scoală primară Casa Speranței) care numără prezent aprox.350 de copii.

O bucurie deosebită va fi legată de deschiderea în toamna lui 1994 a Institutului Biblic Baptist Timișoara chiar in incinta bisericii păstorite de dânsul. De atunci, fratele Marius va preda la multe generații de slujitori diverse cursuri de echipare pentru slujire. Paralel cu aceasta, fratele își continuă propria pregătire academică, urmând programul de Master în Teologie a Seminarului Baptist Central din Minneapolis (extensia Arad). În anul 1999 va deveni profesor în cadrul acelei extensii, predând cursuri de Istoria Creștinismului, Istoria Baptiștilor, Teologie Sistematică, etc. În vara anului 2017, fratele Marius va obține titlul de Doctor in Filozofie (Ph.D.) în Teologie Istorică la Seminarul Baptist Central din Minnesota.

Pe plan publicistic, alături de diverse articole apărute în diverse publicații, fratele M.B. a scris și câteva cărți (Îndoiala în viața de credință, Europa în care (nu) am vrea să intrăm și Noul Ev Mediu al Mileniului Trei), dar mai ales, a supravegheat traducerea si publicarea unei serii de comentarii si studii biblice al predicatorului american John MacArthur, fiind consilier teologic al mai multor cărți scrise de acesta și traduse în limba română (ex. Foc Străin). De asemenea, fratele a fost implicat în organizarea unor conferințe pastorale/teologice pentru încurajarea lucrătorilor  dintre care amintim: Reforma la 500 de ani (2017) și Discernământ (2022). În slujirea cultică, fratele a slujit ca Vicepreședinte cu Educația și Pastorala, iar apoi ca Președinte în cadrul Comunității Timișoara (2020-2023). La nivel de Uniune, a fost membru în Consiliul Uniunii (două mandate) și a slujit ca membru în echipa de coordonare a Manualului de Studiu Biblic al UBR, fiind responsabil cu palierul doctrinar.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu