sâmbătă, 6 aprilie 2024

Mateaș Adrian-Mihai 1964 – 2024 din Oradea

 


Adrian-Mihai Mateaș a văzut pentru prima dată lumina zilei la 08 februarie 1964, în localitatea Oradea, județul Bihor. A fost al treilea copil al lui Dumitru și Livia Mateaș, venind pe lume după Călin, Daniel și Sorina, iar după el s-a mai născut Dorin.

  Adrian a crescut într-o familie de credincioși ai Domnului și iubitori de oameni, care i-au insuflat încă din copilărie respectul și dragostea pentru Dumnezeu și pentru Biserică.

  De mic copil a simțit o chemare sfântă spre lecturarea Bibliei și spre activitatea muzicală cu orchestra din cadrul Bisericii Baptiste din Bratca, lucrare începută de fratele Mitică Harap în 1982 și continuată de fratele Adrian până în 1990.

 Adrian a început școala în 1970 și a finalizat ciclul gimnazial în 1978, în cadrul școlii generale din localitatea Bratca, după care și-a continuat studiile la Liceul Industrial nr. 6 de construcții Cluj Napoca până în 1982. În acest timp a avut rezultate foarte bune la învățătură, profilându-se deja pasiunile sale pentru studiu și pentru construcții. A fost premiat cu locul 1 pe țară la concursul pe meserii, ca reprezentant al liceului în care studia.

  În 1982 s-a angajat în cadrul Cooperativei Mestesugarul Aleșd, ca zugrav.

 În iunie 1983 a fost încorporat în armată, unde a servit patria cu devotament, pe toată perioada de un an și jumătate a serviciului militar.

  În 30 August 1986, Adrian s-a căsătorit cu Adriana, vecina pe care a     cunoscut-o din copilărie și care i-a devenit soție, iubind-o și fiindu-i alături până în ultimul moment al vieții sale.

  În 15 Iunie 1987 s-a născut Adina, primul copil al familiei, pentru care a fost un tată iubitor.

  În iunie 1987, a fost transferat cu serviciul la ACH Criș-Someș Brigada complexă Remeți, în meseria de dulgher, în același an fiind concentrat la muncă pe baza meseriei, prin intermediul armatei, la Casa Poporului, unde a petrecut un an de zile.

 Acolo a avut și rod spiritual, în convertirea fratelui Petrică Horeanu, prezent astăzi aici, care l-a primit pe Cristos ca Domn și mântuitor, mărturisindu-L în apa botezului, iar Adrian a participat și la nunta fratelui, iar astăzi întreaga familie a dânsului este întoarsă la Domnul.

  În 1988 a reînceput activitatea ca dulgher la ACH Cris Someș Remeti, iar în 1989 s-a mutat ca zugrav în cadrul Sectorului de exploatare Stâna de Vale ACH, până în sept 1990.

  În 1990 a început studiile la Institutul Biblic Emanuel Oradea

  În 1991, la 13 Februarie, s-a născut Filip, al 2-lea copil al familiei, în timp ce Adi era la cursuri, fiind anunțat de către profesorul Iosif Țon să se ducă acasă că i-a născut nevasta. Și pentru Filip, Adi a fost un tată iubitor.

  În 1994 a finalizat studiile de licență a Institutului Biblic Emanuel Oradea, Prima promoție, an în care a fost ordinat ca pastor al Bisericii Baptiste Bratca unde a slujit până a plecat la Domnul.

  Tot în 1994 a fost ales ca pastor al Bisericii Baptiste Beznea, în care a slujit până în 1997.

  Între 1997 – 1998 a petrecut o perioadă în Cicir, județul Arad, unde i s-a dat voie să-și confecționeze tâmplaria casei personale, la firma familiei Mureșan și Lontiș, timp în care a slujit în biserică împreună cu cumnatul Mich Vasile.

  Tot în 1994 a fost ales ca pastor și al Bisericii Baptiste Valea Crișului, unde a slujit până a plecat la Domnul.

  Între 1994 – 1998 a lucrat la șantierul casei de rugăciune al Bisericii Baptiste Valea Crișului.

  În 26 Dec 1998 - a oficiat inaugurarea casei de rugăciune a Bisericii Baptiste Valea Crișului.

  În vara lui 1999 a supraviețuit inundațiilor din Bratca, când în mod eroic a salvat viața fiului său Filip, din camera în care apa a ajuns până la tavan, ridicându-l in spate și cățărându-se pe acoperișul casei în care locuiau, la socrii

Cicort Petru și Oana, cu care a avut o relație deosebită.

  În 10 Dec 1999 a finalizat în mare construcția casei familiei și s-a mutat în aceasta.

  În 2002 a oficiat botezul fiicei sale Adina.

  Între 2003-2007 a lucrat ca și constructor în paralel cu lucrarea pastorală pentru a-și întreține familia sub firma înființată de el: Bețaleel SRL.

  În 2004 a fost ales ca pastor și al Bisericii Baptiste Bucea, județul Cluj, unde a slujit până a plecat la Domnul.

  În 2005 a demarat, la îndemnul tatălui său Dumitru, lucrările de reconstrucție ale Casei de rugăciune ale Bisericii Creștine Baptiste Bratca.

  În 2007 a dizolvat firma Betaleel SRL si a trecut pe PFA, date fiind constrângerile financiare de la aceea vreme și sub PFA a activat ca și constructor pe șantierul Bisericii Baptiste Bratca.

  În 2008 a avut un accident de munca acasă, în urma căruia s-a tăiat la o mână, timp în care șantierul bisericii a fost sistat pe perioada vindecării lui.

  În 2009 au fost finalizate lucrările de reconstrucție ale casei de rugăciune a Bisericii Baptiste Bratca, când a fost o dublă sărbătoare: redeschiderea Casei de rugăciune și Centenarul Bisericii.

  În 2010 a oficiat botezul fiului Filip.

   În 2012 a fost ales în comitetul Comunității Baptiste de Bihor și Satu Mare

  În 2013 a fost ales ca Pastor al Bisericii Baptiste Borod unde a slujit până a plecat la Domnul.

  Între 2015-2018 a lucrat la renovarea și extinderea Casei de rugăciune a Bisericii Baptiste Bucea.

  În 2018, ca membru al comitetului Comunității Baptiste, a fost ales sa facă parte din comisia de intervievare a candidaților propuși pentru ordinare, ca pastori.

  În 2020 cu debutul pandemiei, Adrian a creat un canal YouTube video online prin care a postat până în 2023 scurtmetraje cu câte un mesaj biblic pentru bisericile pe care le păstorea și pentru toți urmăritorii și prietenii bisericii.

  În 2022 a oficiat nunta fiului Filip cu Florentina.

  În 2022 a lucrat la renovarea casei de rugăciune a Bisericii Baptiste Valea Crisului.

  Pe parcursul vieții a participat la renovarea și a altor case de rugăciune precum: Beznea, Balnaca, Botean, Borod.

  A iubit mult cititul și scrisul, având o bibliotecă vastă cu cărți teologice. A început să scrie niște lucrări teologice, care din păcate, din lipsa timpului, au rămas nefinalizate.

  Și-a susținut ambii copii în școli, în Oradea, respectiv Cluj Napoca, aceștia fiind în prezent: Adina- Programator IT și Filip- Inginer.

  A avut o puternică influență spirituală asupra copiilor săi și a soției sale prin exemplul plin de demnitate și devotament față de Domnul Isus.

  În august 2023 au debutat durerile intense, iar în urma investigațiilor medicale a fost operat pe 14 Octombrie de ocluzie intestinală cu diagnostic Carcinomatoza Peritoneala.

  În Ianuarie 2024 a făcut peritonită și a fost din nou operat.

  În 8 Martie a fost adus acasă la cererea familiei cu acordul medical.

  La 1 aprilie 2024 a plecat la Domnul Isus pe care l-a iubit și l-a slujit toată viața.

  Pe noi toți cei care am rămas, ne mângâie speranța revederii.

La revedere preaiubitul nostru soț, tată, fiu și frate!

Surse:

Necrolog întocmit de Mateas Filip, fiul lui.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu