marți, 23 aprilie 2024

Clipe într-un veac - de Corina Brumaru

 


Cartea „Clipe într-un veac”, scrisă de dr. Corina Brumaru din localitatea pitorească Sângeorgiu de Meseș, prinde într-o prezentare scrisă cu minuțiozitate viața lui Vasile L. Popa, (1860 - 1830) o mare personalitate care a militat până la moartea sa pentru educația românilor din punct de vedere spiritual, dar și cultural-național și economic.



Dr. Corina Brumaru cu darul dumneaiei de povestitor, apropiindu-se de marele nostru povestitor Ion Creangă, deapănă povestea fir cu fir de la sosirea cărturarului în localitate, primirea sătenilor și trecând apoi la viața și activitatea neobosită a eroului său.

Darul de povestitor se vede din primul rând din carte și continuă de-a lungul celor 152 de pagini prezente în carte. Ilustrez acest dar al scriitoarei de lectură istorică prin următorul pasaj de la pagina 10:

Pe 6 septembrie 1896, satul se trezește sub o cupolă de nori argintii, care aruncă o lumină difuză asupra întregii așezări. Razele timide ale soarelui încearcă să se strecoare printre nori, lăsând o urmă caldă și nostalgică pe dealurile acoperite de verdeață în culorile toamnei.

În această dimineață, sătenii se adună încet în jurul școlii, care servește drept loc de întâlnire pentru adunările importante ale comunității. Oamenii sosesc de pe drumurile bătătorite, îmbrăcați în hainele lor de duminică, purtând pălării cu boruri largi, pentru a se proteja de razele arzătoare ale soarelui.

În jur, frunzele arămii cad încet din copaci, lăsând să se simtă mirosul pământului ud. Un vânt ușor adie, purtând cu el zvonurile toamnei. Sunetul clopotului bisericii înalță în aer, anunțând începutul adunării. Sătenii, cu priviri pline de speranță și așteptare, se așează în băncile din sala de clasă. Atmosfera este plină de emoție și de dorința de a participa la luarea deciziilor importante pentru viitorul comunității lor.

Vasile Pop stă în fața adunării, cu privirea sa blândă îndreptată spre cei prezenți. Împreună cu el, se află și câțiva membri ai consiliului bisericesc și ai comitetului școlar, pregătiți să înceapă lucrările adunării curatoratului.”

    Autoarea prezintă în cartea sa, greutățile unui om ce vrea să facă bine comunității sale și să cultive o stare de moralitate de conduită înaltă. Trece apoi în revistă greutățile construirii unui local de cult din piatră. Apoi prinde dureroasa veste și cum au primit oamenii din sat începutul Primului Război Mondial, mobilizarea la război a celor ce îndeplinesc condițiile.

Trecând peste ani grei ai războiului, ajunge la bucuria frenetică a eliberării de sub o ocupație străină și alipirea de țara mamă România, a teritoriilor românești din Ardeal și Banat. Bucuria, scrie autoarea repede, a fost înlocuită cu o temere și o stare de neliniște. Unii oameni au încercat să-și facă singuri  dreptate și starea aceasta de neliniște și incertitudine a durat o vreme, aproape trei luni, când Armata Română preia controlul.

Mulțumim dr. Corina Brumaru pentru opera frumoasă și consistentă pusă la dispoziția publicului dornic de istorie. Istoria are multe comori închise în cufărul timpului ce a trecut peste poporul nostru și peste omenire.

Recomand cu mare plăcere această carte tuturor cititorilor mei, pentru că este o parte din viața trăită de români pe meleagurile frumoase ale Sălajului. Cartea este captivantă și ușor de citit.

Felicitări autoarei!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu