luni, 1 aprilie 2024

Dr. Iemima Ploscariu prezintă Cartea “Baptiștii din România: Pionierii”

 


Lansarea cărții lui Mihai Ciucă, “Baptiștii din România: Pionierii”, a dezvoltat și unele prietenii care nu erau bine conturate. Pe doamna dr. Iemima Ploscariu o aveam ca prieten pe internet, tot datorită lui Mihai Ciucă, dar la lansarea cărții prietenia s-a sudat mai bine. Mulțumesc doamnei doctor în istorie Iemima Ploscariu pentru timpul acordat după festivitatea de lansare a cărții.

Este o doamnă de înaltă finețe și delicatețe, atentă la ce spui și răspunde promt la întrebarea pusă.

Prezentarea cărții făcută de dr. Iemima Ploscariu

În anul 2017 când am început studiile de doctorat în Irlanda, istoricul danez Kai Kjaer-Hansen, un expert al istoriei evreiești mesianice din estul Europei, mi-a recomandat să iau legătura cu un individ pe nume Mihai Ciucă. Nu am stiut că acest lucru va duce la o frumoasa colaborare academică de peste 3 ani și la câștigarea unui prieten drag. Din primul e-mail pe care mi l-a trimis, ce conținea o sumedenie de informații valoroase, mi-am dat seama că era un om ce deține un tezaur de cunoștințe istorice. Pe Mihai nu l-am întâlnit niciodată personal, dar cărțile pe care le-a lăsat în urmă reflectă o cercetare istorică sârguincioasă, investigativă și detaliată pe care am admirat-o mereu.

Cartea “Baptiștii din România: Pionierii”, publicată în 3 volume, relatează istoria răspândirii credinței și religiei baptiste în regiunile care fac sau au făcut la un moment dat parte din România. Cărțile sale ne poartă și pe noi cititorii în călătoria lui Mihai ca istoric. El depășește relatările clasice anterioare ale lui Bunaciu și Popovici, triangulând sursele, contactând descendenții de pe diferite continente, furnizând surse primare valoroase traduse în limba română (volumul 3), încercând să prezinte întreaga istorie sau eveniment din toate unghiurile, toate puncutrile de vedere, sau cel puțin cât de mult este posible sa se cuprinda.

Mihai nu a cedat interpretărilor naționaliste, si a contestat lucrările anterioare referitoare la rolul și activitatea unor pionieri baptiști precum J. Rottmayer, Heinrich Meyer, Mihaly Kornya și alții.

Acolo unde mulți istorici anteriori au avut o abordare etnocentrică - baptiștii germani își scriu istoria, ungurii pe-a lor, românii, sârbii și ucrainenii, fiecare cu istoria sa - Mihai i-a unit pentru a demonstra că toți fac parte dintr-o istorie mai mare, strâns legată, aceștia depinzând și influențându-se reciproc în promovarea mișcării baptiste din România.

Volumele lui Mihai nu prezintă doar o relatare detaliată ci și una foarte bine documentată a dezvoltării și creșterii comunităților baptiste din regiunile vestice, bazată pe o amalgamare de surse din arhive de stat, ale bisericilor si arhive personale. Oferă și o analiza fascinantă asupra comunităților baptiste ruse și germane din Basarabia, o regiune deseori trecută cu vederea în istoriile confesionale anterioare.

Istoria coloniilor germane baptiste este prezentată într-un mod deosebit de interesant în aceste volume. Asemănătoare din acest punct de vedere este și istoria comunităților diasporei românești din SUA. Mihai oferă contextul istoric, cultural și social al fiecărei regiuni, si extinde istoria anumitor biserici până în vremurile contemporane.

Cărțile conțin un volum extraordinar de mare de informații. Bineînțeles că ar fi putut fi mai scurte, așa cum scrie însuși Mihai în introducere, dar cum nu-l mai avem printre noi, este un privilegiu să beneficiem de cat mai mult din cunoștințele și analizele sale istorice. Alti au remarcat, precum Dana Sisoeva intr-o recenzie al volumelor, ca sunt multe locuri si oameni care nu sunt mentionati, dar este fisic imposible pentru un istoric sa gasesaca si sa cuprinda intro carte informati pentru absolut fiecare comunitate baptista. Nu vă lăsați intimidați de dimensiunea volumelor. Istorile din interior sunt captivante, une ori socante și importante pentru înțelegerea trecutului nostru baptist, dar și al prezentului, pentru a înțelege rolul religios, social și politic al baptiștilor din România în istoria religiilor din Europa dar și din lumea întreaga.

Va multumesc pentru presenta voastra, participarea la lansare si va indemn sa cititi volumele si sa incuragati si pe alti sa le cumpere!

O scurtă biografie a doamnei dr. Iemima Ploscariu

Iemima Ploscariu s-a născut in Baia de Arama, jud. Mehedinți si la varsta de 1 an s-a mutat in California cu parinții. Are Masterat in istorie de la Central European University (Budapesta), si Master de Litere de la University of St Andrews (Scoția). Ea și-a terminat doctoratul la Dublin City University, Irlanda in 2021 cu teza „A Dappled People: Jewish, Roma, and Romanian Evangelicals Challenging Nationalism in Interwar Romania”, în curs de revizuire pentru publicare. Ea are sediul între Sacramento, California și Barcelona, Spania, unde este redactor-șef pentru Europa Centrală de Est la Directory of Open Access Journals și asistent editorial pentru Journal of Romanian Studies. Publicațiile ei anterioare includ cercetări despre minoritățile etnice și religioase, naționalism, muzică, Holocaust, memorie și gen în România secolului XX. Este căsătorită cu Luis Arcanjo.

Publicările ei se pot găsi aici: https://spd.academia.edu/IemimaPloscariu https://orcid.org/0000-0002-2398-6090

spd.academia.edu



https://www.youtube.com/watch?v=Lc4RglbZy-g&t=695s




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu