marți, 3 septembrie 2024

Vidican Teodor 1926 – 2013 din Talpoș

 


Fratele Teodor Vidican s-a născut la data de 6 decembrie 1926 în localitatea Talpoş, din județul Bihor. Părinții s-au numit Petru și Maria.

A studiat la școala primară din localitate și a continuat studiile teologice la Seminarul Teologic Baptist din București, pe care l-a absolvit în anul 1960.

Iubeşte Scriptura, îI caută pe Dumnezeu şi din fragedă tinereţe a simţit chemarea pentru a-L sluji pe Dumnezeu. În ziua de 11 iunie 1946 este botezat în Biserica Creștină Baptistă din Talpoș, de fratele profesor Ioan Socaciu.

În anul 1954 s-a căsătorit cu sora Cornelia, fiind binecuvantaţi de Domnul în căsătoria lor cu trei copii: Teodor (1955) şi doi gemeni, dintre care doar Mariana a trăit (1960).

În anul 1953 primeşte recomandarea fraţilor pentru a se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti. După terminarea studiilor este ordinat ca păstor în cercul de biserici de la Berechiu, Apateu, Susag, Şumuşcheş, Cermei.

A fost un om modest, dar neobosit propovăduitor al Evangheliei. În ciuda reglementării impuse de autorităţile statului, el a continuat să predice Evanghelia. Împreună cu familia se mută la Arad, dar continuă slujirea, predicând Cuvântul Domnului şi păstorind bisericile din Barzeşti, Groşeni, Nermiş, Archiş, Selişte şi Cărand. O altă parte a slujirii fratelui păstor Teodor Vidican, a fost pe valea Mureşului, în mod special în cercul de biserici Dumbrăviţa.

După pensionare a slujit în Biserica Baptistă “Biruinţa" din Arad, Biserica Baptistă “Emanuel" Arad şi împreună cu fratele loan Andraş, în bisericile care aparţineau de biserica noastră, în viaţa de slujire, în familie, au fost multe greutăţi şi încercări, dar una dintre cele mai grele momente din viaţa păstorului Vidican a fost în anul 1999, când fiul Teodor, în urma unui accident, a decedat. În acea zi, la locul accidentului, soarele s-a ascuns, având loc eclipsa totală de soare. Atunci l-am auzit spunând: „Cea mai întunecată zi din viaţa mea."

Pentru cei care l-au cunoscut pe fratele păstor Teodor Vidican, rămâne un MARE SLUJITOR, model de om, de păstor şi suntem convinşi de faptul că ..... cei ce au învăţat pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci.” Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru harul şi binecuvântarea ce ne-a oferit-o, de a trăi la umbra unui slujitor fidel cauzei împărăţiei Cerurilor!

Pe data de 29 septembrie 2013, după 86 de ani, fratele Teodor Vidican şi-a încetat alergarea pe pământul acesta, mutându-se în slavă, acasă la Domnul.

Surse:

Pavel Gag

Arhive

Farul Creștin

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu