sâmbătă, 31 august 2024

Dr. George D. Iosif 1890 – ? din Rupea, director de școală în Burma, India

 


Despre George D. Iosif am scris AICI, dar aveam puține date. Acest frate baptist român a fost binecuvântat de Dumnezeu să lucreze cu Evenghelia în India. Au încercat frații din țară să-l aducă acasă, dar inima dumnealui a fost cucerită de Dumnezeu și așezat să slujească departe de casă.

Mai jos redau alte informații despre acest frate misionar baptist, director de școală, iar într-un alt articol voi publica două scrisori scrise în anul 1921 din India către Rev. Frank L. Anderson, D. D. Președinte, Seminarul Internațional Baptist,  East Orange, N. J. și a doua  către Vasile Prodan, Seminarul Internațional, East Orange, New Jersey.

În anul 1906 emigrază în America

Se căsătorește cu Wright cu care în decembrie 1919 pleacă în Burma. Au avut doi copii.

Informație din Farul Mântuirii:

„Vizita fr. George D. losef în România. - Fr. George D. Iosef a sosit în România venind din Burma (India) împreuna cu soţia şi doi copii.

Fr. George D. losef este un misionar baptist în Burma, unde locuiesc aproape numai păgâni şi vine în România spre a vizita pe bătrânii săi părinţi, pe care nu  i-a văzut de 18 ani.

Într-una din zile a ţinut o foarte interesantă conferinţă la Seminarul Baptist din Bucureşti, arătând între altele cum lucrul Domnului progresează şi între păgâni, spunând că în India sunt aproape 300.000 baptişti.

În călătoria sa spre România a trecut prin Ierusalim, oraşul istoric biblic, prin Damasc, locul unde marele apostol Pavel a fost orb trei zile, iar în urmă căpătă vederea şi mântuirea în Christos; prin Atena, unde a avut ocazia să vadă locul unde a fost casa lui Anania, pe care astăzi este zidită o biserică creştină, prin Roma şi alte localităţi, unde apostolii Domnului au predicat Evanghelia.

Fratele va sta în România vreo 3 luni, în care timp va ţine conferinţe religioase în diferite părţi ale ţării. Nu trebuie să uităm că se împlineşte cuvântul Domnului din sfânta Scriptură: „Mergeţi în toată lumea şi predicaţi  Evanghelia la toată făptura“.

Rugăciunea noastră către Mântuitorul Isus Christos, este ca să binecuvânteze această familie care s’a devotat a lucra şi a duce vestea Evangheliei până la marginile pământului, pentru ca păcătoşii să-şi afle mântuirea sufletului”.

Informații din Alexa Popovici:

 „Toma Slev, de la 22 ianuarie 1925 până la 30 mai 1926. Toma Slev a luat provizoriu directoratul, în aşteptarea venirii în ţară a dr. George D. Iosif, misionar şi profesor în Burma. Acesta era român şi mai vizitase România în mai 1925, când a ţinut câteva prelegeri la Seminar. Atunci el şi-a exprimat dorinţa de a veni să lucreze în România, ţara sa natală; o promisiune identică făcuse şi în vizita sa din anul 1923. Cum atunci se afla la Bucureşti şi dr. Everett Gill, reprezentantul Bordului, acesta împreună cu conducerea Uniunii i-a oferit conducerea Seminarului. După trecerea sa prin România în 1925, s-au făcut toate aranjamentele pentru venirea sa la directoratul Seminarului. Profesorul Dan T. Hurley a scris chiar un articol publicat în revistele baptiste americane, în care spunea că în 1926, dr. George Iosif, profesor în Burma, originar din România, va veni şi va prelua conducerea Seminarului. Dar conducătorii săi din Burma au insistat însă să nu schimbe câmpul misionar, iar el a cedat, rămânând acolo pană la moartea sa”.

„O altă încercare a fost făcută de dr. George D. Iosif în iulie 1933, când acesta a venit în România la părinţii săi şi a vizitat biserica din Curtici la data de 6 iulie 1933. El a discutat îndelung problema cu Ioan Ungureanu, după ce discutase anterior la Bucureşti cu conducătorii Uniunii noi. Dar nici această încercare n-a izbutit să apropie cele două tabere învrăjmăşite”.

Informație din Farul Creștin:

„GEORGE D. IOSIF, misionar român baptist în Burma, India, trimis de Bordul de misiune baptist de nord din Statele Unite, a primit nu demult doctoratul de la Columbia University şi licenţa în teologie de la Union Seminary din New-York. Ambele aceste instituţii sunt din cele mai vestite în lumea întreagă.

Dr. G. Iosif va vizita ţara noastră în octombrie, în drumul său spre India, pentru a vizita pe mama sa în Rupea (Cohalm). La invitaţia fraţilor din Arad, dânsul a promis că va petrece o seară cu noi”.

Surse:

Alexa Popovici

Creștinul

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu