marți, 3 decembrie 2024

Ilin Mircea 1931 – 2004 din Felnac - autobiografie

 


Mă numesc Ilin Mircea, fiul lui Liubomir Ilin și al lui Istrica din comuna Felnac, născut în anul 1931, luna februarie, ziua 28, din părinți săraci plugari, de naționalitate română, de confesiune ortodoxă; rămas orfan de tată la vârsta de patru ani.

Căsătorit cu Gros Floarea, fiica lui Ioan Gros și Floarea, în anul 1950, luna noiembrie, ziua 9, în localitatea Iratoșul, raionul Arad.

Din căsătorie au rezultat doi copii: Ioan, născut în anul 1951 și Estera, născută în 1956.

Școala primară am urmat-o în comuna Felnac, la învățătorul Nicolae Boată. Colegi de școală i-am avut pe: Tănațcu Sabin, Boată Jiva și Vesa Viorel.

Din cauza sărăciei am fost nevoit să învăț meseria de pantofar, la maestrul Miloș Petru din comuna Felnac. În prezent ca și în trecut nu posed niciun fel de avere.

La vârsta de 16 ani venind în contact cu frații creștini Penticostali din Felnac, am fost prins în năvodul Evangheliei, convertit și botezat în 28 iunie 1947, de către fratele păstor Covaci Alexandru, fiind păstor al bisericii penticostale. Vreau să menționez că deși am fost botezat la cultul penticostal, între concepția mea și a lor au existat totdeauna divergențe. Văzând că vederile mele s-au asociat mai mult cu valorile exponenților cultului baptist, Talpeș Ștefan și Talpeș Teofil, în anul 1948 am trecut în mijlocul Bisericii baptiste din Felnac. Nu pentru că mi-am schimbat concepția religioasă, ci pentru că vederile mele erau în armonie cu a fraților baptiști, în mijlocul cărora am găsit o limpezime în doctrină bazată pe învățăturile noutestamentale, care în prezent o cunosc foarte bine și care se asociază cu vederile mele.

Aflând aici unitate de vederi și atașamentul stării mele sufletești, nemairămânând nimic dubios, primind deplină pace și liniște sufletească. De atunci și până astăzi m-am solidificat și cimentat total principiilor acestei doctrine. Cele arătate mai sus se pot verifica prin persoana fr. Păstor Talpeș Ștefan din Felnac.

De atunci și până în prezent eu susțin neîncetat tovărășia Domnului Isus și părtășia Duhului și a Harului Său Sfânt. El pe lângă că m-a mântuit prin jertfa de la cruce, m-a sfințit și mi-a făcut parte de deosebite bogății duhovnicești, crescându-mă la o statură mai înaltă după voia Sa sfântă. Am avut adeseori înălțătoare experiențe cu Domnul în domeniul vieții de credincioșie. Am mai avut și fericirea de a ajunge la o statură, din care pot vedea lucrurile Împărăției Domnului, într-o stare și într-un chip mai limpede din punct de vedere: Biblic, doctrinar și duhovnicesc.

La cererea Bisericii din comuna Iratoșul Mare, am fost ordinat ca păstor în data de 16 iunie 1956, actualmente trăind în mijlocul unui grup de credincioși baptiști din comuna Iratoșul Mare, contribuind la lărgirea Împărăției Lui Dumnezeu.

Între anii 1958 – 1962 am păstorit Bisericile Creștine Baptiste Arăneag unde am locuit, Agrijul Mare, Drauț și Dud.

Între anii 1962 - 1966 am păstorit Bisericile din Tăuț unde am locuit, Nădaj, Minișul de Sus și Minișel.

După anul 1966 am păstorit Bisericile Baptiste din Chișineu-Criș unde am locuit, Nădab și Mișca.

În ziua de 26 august 2004 Domnul își cheamă slujitorul credincios acasă în Împărăția Sa.

Arăneag - 1957

Botez la Milova - 1959

Chișineu Criș - 23 februarie 1969

Grup de la ,,biserica ,,Speranța Arad, la o nuntă,, în vizită la Minișul de sus - 1963


luni, 2 decembrie 2024

Alaffi Zsigmond 1862 – 1941 din Sântimreu

 


Fratele Alaffi Zsigmond s-a născut în anul 1862 în localitatea Sântimreu, județul Bihor, în apropiere de localitatea Diosig, unde a locuit o vreme pionierul credinței baptiste, Mihai Cornea. A fost botezat de fratele Mihai Cornea în ziua de 11 mai 1890 la Diosig.

Acest frate, puțin cunoscut, a fost păstor maghiar care a organizat cercul de biserici baptiste Oșorhei ( Fugyivásárhelyi ) județul Bihor, cu cinci biserici. În această zonă a lucrat sub conducerea fratelui Mihai Cornea și Domnul le-a binecuvântat lucrarea cu mult rod.

La data de 5 aprilie 1912 s-a format „Comunitatea Bihor-Sălaj a baptiștilor maghiari liberi, iar președinte a fost ales Alaffi Zsigmond.

Fratele Alaffi Zsigmond a lucrat cu credincioșie și în Cluj și în localitățile din jur, vestind Cuvântul Domnului și făcând acte de cult.

Fratele a lucrat și între români, de exempu „fraţii din Cluj au avut o însemnată zi de bucurie în care au botezat 33 de suflete. Au fost ținute două botezuri. Actul botez s'a îndeplinit prin Ir. N. Pop şi S. Alaffi în apa Someşului. Noii botezaţi au fost din mai multe comune. Domnul să binecuvânteze lucrul Său. Anunț semnat de J. Gabor”.

Fratele a vorbit la serviciul de înmormântare al fratelui Mihai Cornea în anul 1917 când o mare mulțime de baptiși și de alte confesiuni au venit la acest evenimet. Acești doi au fost apropiați și fratele Mihai Cornea de multe ori l-a vizitat la locuința sa din Oșorhei.

După moartea fratelui Cornea, bisericile libere s-au reorganizat în 1919

sub denumirea de Convenție Liberă, cu Zsigmond Alaffy președinte, funcție

preluată mai târziu de Lăszld Szabo.

Fratele Alaffi Zsigmond a plecat la Domnul în anul 1941.

Surse:

Borzási István

Dănuț Mănăstireanu

Dorin Dobrincu,

Kiss László

Mihai Ciucă

Farul Mântuirei

duminică, 1 decembrie 2024

Dr. Marius Cruceru - un truditor al Domnului cu harismă

 


Fratele păstor și profesor dr. Marius Cruceru, fiu de păstor ucis de securitate, a crescut prin puterea lui Dumnezeu și efortul mamei sale Elena, un nume cunoscut pe plaiul nostru românesc care a luptat pentru viața fiului său. Copilul Marius a fost afectat de soarta hotărâtă de Dumnezeu și și-a creiat în jur un scut de apărăre, devenid un copil mai aplecat spre rebeliune. Dumnezeu l-a ajutat ca atunci când a crescut să-și predea viața în mâna atotputernicului Dumnezeu. Luptele cu sinele și viața înconjurătoare i-au marcat viața și parcă nu se potrivea locului, de aceea scie în anul 2009 următoarele:

„M-a ispitit gîndul ca anul acesta să mă pun „în rînd cu lumea”. Nu reuşesc. Nu pot să mă aşez  „la linie”, cum se spune, la comun. Nici în armată n-am reuşit. N-am reuşit nici pe vremea lui Ceuşescu să stau în rînd cu lumea, membru normal UTC, pionier, locţiitor de comandant de unitate (şnur bleu, pentru cine îşi mai aminteşte) cufundat într-un celebru anonimat.  Cu plasa la rînd, îmbrăcaţi în acelaşi fel de palton, cu acelaşi fel de căciulă de miel-sugar, cu acelaşi fel de bocanci luaţi pe sub mînă de la depozitele partidului. Cu pile, cunoştinţe, relaţii (PCR).”

Prin luptă, trudă și osteneală, a zidit cărămidă cu cărămidă, a urcat sus în lumea academică, a dat un bogat și adevărat bagaj de cultutură. A contribuit la traducerea unor lucrări, dar cea mai mare lucrare este contribuția sa la a traduce împreună cu un colectiv, a Scripturii.

Cărțile sale sunt adevărate comori pe care vreau să le prezint mai jos și apoi o scurtă biografie:

1. Marius Cruceru. "Ediția a II-a revăzută și adăugită Înconjurînd Muntele Fericirilor, O abordare periegetică a Predicii de pe munte, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2013", Editura: , 2013, ISBN: 978-606-93602-3-1

2. Marius Cruceru. "Si voi care sînteţi răi fiţi desăvîrşiţi ca Tatăl, O abordare periegetică a Predicii de pe munte, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010", Editura: Risoprint, 2010, ISBN: 978-973-53-0382-2

3. Marius Cruceru. "Augustin, un amator, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2006", Editura: , 2006, ISBN: 973-686-986-0 4. Marius Cruceru. " Întoarcerea din Oglindă, Editura Risoprint Cluj-Napoca, 2006", Editura: Risoprint, 2006, ISBN: 978-973-751-393-9

În curs de apariție  cu voia Domnului în 2025:

1.    CE AS FACE ALTFEL? Si

2.    DUMNEZEU NU MOARE DUPA MINE

Biografia:

Marius David Cruceru s-a născut în data de 28.01.1971 în localitatea Ploiești din părinți credincioși, Radu Cruceru, pastor baptist, și Elena Cruceru.

A crescut în localitatea Iași, unde tatăl său a fost pastor.

A rămas orfan la vîrsta de 5 ani, în data de 17.12.1975, cînd tatăl său a fost ucis.

A făcut școala generală și liceul în orașul Iași.

În data de 1 septembrie 1985 a fost botezat în Biserica Creștină Baptistă din localitatea Scînteia, Județul Iași, de către fratele pastor Iosif Morcan.

În timpul Revoluției din 1989 a fost soldat în Armata Română, în regimentul de la Topraisar, Județul Constanța.

În anul 1991 s-a căsătorit cu sora Ana Natalia Ștefănescu, din Biserica Baptistă din localitatea Potcoava, Olt. Împreună au trei copii, dintre care doi sînt căsătoriți, și sînt bunicii a doi nepoți.

În perioada 1990-1994 a studiat Filologie clasică, Limba și Literatura Greacă/Limba și Literatura Latină în cadrul Facultății de Filologie la Universitatea din București și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

A finalizat studiile de doctorat în domeniul Filologie, Lingvistică Indo-europeană, la Universitatea din București, în anul 2006.

Din anul 1994 lucrează la Universitatea Emanuel din Oradea, unde este profesor universitar plin, în cadrul Facultății de Teologie Baptistă, unde a fost Decan, timp de 8 ani, și Director de departament, pentru alți 8 ani.

În data de 30 iunie 1996 a fost hirotonit ca pastor în Biserica Creștină Baptistă Sfînta Treime din Aleșd, Județul Bihor, unde a lucrat ca pastor, apoi predicator, alături de fratele pastor Florin Negruțiu și de fratele pastor Florin Opriș, pînă în anul 2019.

Din 1998 a lucrat în cadrul organizației misionare Countryside Ministries în coordonarea de programe misionare cu studenții de la Universitatea Emanuel din Oradea.

Din anul 2017 slujește în funcția de Capelan în cadrul Centrului de îngrijire paliativă Hospice Emanuel din Oradea.

În anul 2019 s-a mutat în Biserica Creștină Baptistă Harul din Mierlău, Județul Bihor, unde slujește ca predicator sub autoritatea pastorului Ilie Sorițău.

Din anul 2019, împreună cu familia Gheorghe și Dana Achim, Marius și Natalia Cruceru au pornit o lucrare intitulată Casa Păcii, lucrare destinată famililor care se află în divorț din cadrul bisericilor evanghelice din România.

 

Cărți:

 

1. Marius Cruceru, Înconjurînd Muntele Fericirilor, O abordare periegetică a Predicii 
de pe munte, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2013,  Ediția a II-a revăzută și adăugită








2. Marius Cruceru, Si voi care sînteţi răi fiţi desăvîrşiţi ca Tatăl, O abordare periegetică a Predicii de pe munte, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010,









3. Marius Cruceru, Augustin, un amator, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2006,










4. Marius Cruceru,  Întoarcerea din Oglindă, Editura Risoprint Cluj-Napoca, 2006,







în Pregătire

 

Marius Cruceru, Ce-aș face altfel?, Editura Edictum Dei, 2025

Marius Cruceru, Dumnezeu nu moare după mine!, Editura Edictum Dei, 2025

 

AICI vă puteți delecta citind mii de articole folositoare.

Domnul să-l binecuvânteze pe fratele păstor Marius Cruceru, familia dumnealui și lucrarea ce o săvârșește.

 

Referințe:

https://mariuscruceru.ro/

https://www.emanuelhospice.org/

https://www.countrysideministries.org/

https://casapacii.ro/

https://emanuel.ro/teacher/prof-univ-dr-marius-cruceru/