joi, 22 septembrie 2022

Ciortuz Pavel 1897 - 1980 din Gârbovăț

 


Fratele Ciortuz Pavel s-a născut în luna februarie 1897 în comuna Gârbovăț, jud. Caraș. Părinții s-au numit Iefta și Floarea, de confesiune ortodoxă și etnie română.

A făcut șase clase primare și cursuri teologice. 

A fost contigentul militar 1919, recrutat de Centrul de Recrutare Caransebeș, pentru Regimentul 96 Infanterie, a fost concentrat 215 zile. Rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În Primul Război Mondial s-a întâlnit cu Domnul Isus, s-a pocăit și în anul 1919 l-a mărturisit pe Domnul Isus ca Domn și mântuitor al său, în apa botezului, fiind botezat de fr. Ignea Ștefan.

În ziua de 28 februarie 1919 fratele Pavel Ciortuz se căsătorește în localitatea Bănie, județul Caraș cu Maria, născută Murgu și Domnul le dă patru copii: Lidia, născută în anul 1922, Dănilă, născut în 1924, Irina, născută în anul 1928 și Elisabeta, născută în anul 1930. Toți copiiI s-au născut în localitatea Rudăria.

Fratele a început să mărturisească Evanghelia celor din jur. Frații păstori din Valea Almajului văzându-i râvna, l-au examinat amănunțit ca să vadă credința, dar și doctrina sa.

În anul 1923 fratele Pavel Ciortuz se mută din Gârbovăț în localiatea Rudăria, unde va sluji cu credincioșie.

A fost ales ca păstor în Rudăria și ordinat în anul 1924 și a păstorit-o până în anul 1962. Cercul de activitate al fratelui era plasa Bozovici, unde erau 600 de credincioși baptiști și 500 aparținători. Adresa o avea în localiatea Rudăria, oficiul poștal Bozovici, județul Caraș.

Viaţa fratelui păstor Ciortuz Pavel a fost o pildă de urmat, nu numai ascultarea sa de Dumnezeu în toate lucrurile mari şi mici, ci a fost un bun exemplu şi de colaborare cu ceilalţi fraţi păstori din Valea Almajului: Șuveţ Ioan,  Goga Dănilă, Eftimic Roman, Craioveanu Ilic, Craioveanu Nicolae şi Ghcorghe Albu, fraţi colaboratori din Anina şi Moldova Nouă.

Reţinem însă din viaţa pastorală a fratelui Ciortuz Pavel următoarele lucruri care l-au caracterizat :

— Predicarea Evangheliei, care aduce mântuirea sufletului, prin credinţa în Isus Hristos ;

— Cerinţa unei vieţi curate a celor credincioşi, cunoscuţi ca şi copii ai lui Dumnezeu.

 

În ziua de 31 ianuarie 1980 fratele Ciortuz Pavel a trecut la Domnul, după o viață bogată în activitate pe Ogorul Evangheliei, de zeci de ani, în Bisericile Baptiste din Valea Almajului.

Fratele Pavel este tatăl fratelui Dănilă Ciortuz.



Surse:

Arhive

Centenarul Bisericii Creștine Baptiste Ieftimie-Murgu

Îndrumătorul Creștin Baptist

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu