miercuri, 6 februarie 2019

Teodor Vicaș 1955 – 1972 al VI-lea președinte




Din ciclul „Centenarul poporului baptist”

Dumnezeu a îngăduit să vină comunismul cu atrocitățile sale peste patria noastră vremelnică, România. Viața nu s-a oprit, nu am plâns, ci am continuat să trăim, să muncim, iar frații baptiști să predice Evanghelia. Pe vremea când se intervenea prin legi în defavoarea baptiștilor, Dumnezeu a pus  președinte al Cultului Creștin Baptist din România, pe fratele Teodor Vicaș.
S-a născut în 21 februarie 1904, în localitatea Husasău de Tinca, jud. Bihor, unde a terminat 4 clase.
În anul 1929 termină Seminarul Teologic Baptist din București, făcând parte din a doua generație de seminariști. În anul 1930 este ales ca păstor la Batăr și la  23 martie 1930 este ordinat de o comisie compusă din Mihai Vicaș, Ioan Țirban și Petru Bale.
Între 28 și 30 august 1931 s-a ținut la Buteni Congresul Tineretului Baptist și fr. Teodor Vicaș a fost ales secretar.
În ziua de 7 mai 1945 este ales președinte al Comunității Creștine Baptiste Oradea și ocupă această slujire până în anul 1972.
În zilele de 27-28 octombrie 1945 are loc Congresul Cultului Creștin Baptist din România, care se ține la Arad și fr. Teodor Vicaș este ales membru în comisia de reorganizare a Școlii Duminecale.
La Congresul din 28,29 iulie 1951 ținut la București, fr. este ales  membru în Comitetul Uniunii.
Comitetul Uniunii a organizat în toamna acestui an, conferințe cu toate comunitățile regionale din țară, care au avut loc între 20 septembrie și 27 octombrie 1955.
După aceste conferințe se ține Congresul Cultului Baptist din Republica Populară Română,  la București, în zilele de 9-10 decembrie 1955. Președinte de zi al Congresului a fost ales fr. Bokor Barnaba, ajutat de frații: Mârza Ilie, Covaci Nicolae, Bălgrădeanu Constantin, Floruța Petru, Românu Nicolae, Alexa Popovici. Congresul s-a ținut în sala Bisericii din strada Bulevardul N. Titulescu, 56/a.
La acest Congres a fost ales următorul comitet:
Președinte: Vicaș Teodor.
Vicepreședinți: Mârza Ilie și Bokor Barnaba.
Secretar General: Bălgrădeanu Constantin.
Casier: Vlad Ioan.
Fr. Ioan R. Socaciu a fost reales copreședinte de onoare al Uniunii.

În anul 1965 fr. Vicaș Teodor este reales   președinte al Cultului Creștin Baptist. Acest Congres a fost numerotat după data primului Congres,  el fiind al 25-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, ținut la București între 28-30 mai 1965, la Biserica Baptistă din Bulevardul  N. Titulescu.
S-a ales următorul comitet:
Președinte: Vicaș Teodor.
Vicepreședinți: Covaci Nicolae și Bokor Barnaba.
Secretar General: Țunea Ioachim.
Casier: Fălcușan Ștefan.
Mandatul fratelui merge până în anul 1972, când are loc Congresul al 26-lea. Este o notă care confirmă acest lucru în revista „Îndrumătorul” nr. 7-8/1972, p 10.  Am consemnat această informare pentru că perioada de președinte a fr. Vicaș Teodor, prezentată în acest articol, nu corespunde cu ce scrie fr. Ioan Bunaciu.
A trebuit să facă față multor probleme grele, ridicate de autoritățile comuniste, dar Domnul l-a ajutat.
În anul 1972 iese la pensie de la Biserica Creștină Baptistă din Batăr, unde a slujit din anul 1930.
În anul 1991 fr. Vicaș Teodor este chemat de Domnul acasă, în Împărăția Lui.
A fost un om calm, respectos și fără ambiții personale, ținând mult la doctrinele biblice.

3 comentarii:

  1. La Nicolae Covaci spuneți că a preluat din 1968 mandatul de președinte fiindcă Teodor Vicaș s-a pensionat în 1969. Data ar trebui să corespundă, ori 68 ori 69 la amândoi. În acest articol spuneți că Vicaș și-a dus mandatul la capăt până în 1972. Cum a fost de fapt?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai, ai dreptate ce spui și așa scrie în revistă, dar fr. Covaci Nicolae la Congresul din 1972, în cuvântare spune următoarele: „Și acum să privim la schimbările intervenite în componența Comitetului Uniunii în decursul celor 7 ani. Congresul ținut între 28-30 mai 1965 a ales următoarea conducere: Vicaș Teodor președinte...”, această frază m-a derutat, crezând că mandatul i-a mers până la Congres. La biografia fr. Covaci scriu ce spune fr. Țunea despre retragerea fr. Vicaș prin pensionare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca nepoata a fr. Vicas Teodor fac precizarea că a plecat la Domnul in anul 1991. Am fost binecuvântată de D-zeu prin faptul că mi-a fost bunic dar și exemplu de urmat.

    RăspundețiȘtergere