vineri, 8 februarie 2019

Cornel Mara 1975 – 1984 al VIII-lea președinte



Din ciclul „Centenarul poporului baptist”
Dumnezeu a făcut în așa fel, ca de la al VIII-lea președinte și până la cel de al XIV-lea, adică cel de azi, să îi cunosc mai personal, să dau mâna cu dumnealor, să vorbim împreună, unii  să îmi trecă pragul casei și  să-i găzduiesc.
Am prezentat pe primii 7 președinți ai cultului și puțin s-au mișcat niște ape. De acum urmează să prezint pe cei care nu au fost prezentați, dar fac parte din numărul celor 14. Vine acum un front destul de încărcat, dar pe care îl voi prezenta cu aceeași dragoste ca pe ceilalți, sunt doar frații mei mai mari, au lucrat, au ostenit, au predicat și au cules roadele. Consider că Dumnezeu i-a pus acolo și tot Dumnezeu i-a folosit, iar la urmă tot Dumnezeu judecă faptele fiecăruia.
Fr. Mara Cornel s-a născut în 17 martie 1920, în comuna Cermei, din părinți baptiști, Andrei și Anița. În localitatea natală este botezat în 7 august 1935, de către fr. Stupariu Ștefan. A terminat Seminarul Teologic Baptist din București în anul 1941. În data de 9 septembrie 1944 este ordinat ca pastor de către comisia compusă din frații: Stupariu Ștefan, Oală Avram și Sas Petru.
La Congresul Cultului Creștin Baptist din România, ținut în Arad, în zilele de 27 și 28 octombrie 1945, fr. Mara Cornel este ales în comisia de reorganizare a Școlii Duminecale alături de frații: Alexa Popovici, Coloman Galic, Covaci Nicolae etc.
În  ziua de 4 august 1946, organizează o mare serbare în sala cinematografului „România Liberă” din Brașov, la care au participat frați din toate zonele Transilvaniei și București.
În anul 1947 face deschiderea localului de rugăciune din Brașov unde era pastor și au participat frați din conducerea Cultului, frați păstori de la biserica baptistă germană și alți frați.
La congresul din 28-29 iulie 1951 este ales în comisia financiară a Uniunii, făcând astfel parte din Consiliul Uniunii.
În anul 1975 fratele Covaci Nicolae s-a retras din funcția de președinte al Cultului Creștin Baptist, comitetul Uniunii l-a ales pe Mara Cornel ca președinte, iar Congresul Cultului din 1977 l-a confirmat în funcția de președinte.
În zilele de 4-5 februarie 1977 sub deviza „Dumnezeu este dragoste” s-a desfășurat la București al 27-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din R. S. România.
La acest Congres au participat și câțiva delegați din străinătate, dintre care: Gerhard Claas, secretar general adjunct al Alianței Mondiale Baptiste, Denton Lotz, reprezentantul Convenției de Nord a Baptițtilor din S.U.A., Arsenie Lucaciu, președintele Asociației Baptiste Române din S.U.A.,  Gheorghe Rus, păstorul Bisericii Baptiste Române din Ketegyhaza, Ungaria.
Conducerea aleasă la acest congress este următoarea:
Președinte: Mara Cornel.
Vicepreședinți: Traian Grec și Mike Bela.
Secretar General: Paul Bărbătei.
Casier: Nicolae Românu.
Acest comitet, împreună cu fr. Președinte Mara, au slujit până în anul 1984 când a avut loc cel de al 28-lea Congres al Baptiștilor.
 La Congresul Cultului din 1985 nu a mai candidat la postul de președinte, rămânând păstor la Biserica din Brașov, până când s-a îmbolnăvit și s-a retras și din această slujbă. A plecat în veșnicie după ce se îmbolnăvise brusc, în 1994.
În 20 septembrie 2002 a avut loc serviciul de înmormantare a fratelui Mara Cornel, la Brașov. La serviciul de înmormantare au participat fraţii: Ioan Bunaciu (București), Beniamin Poplăceanu (Sibiu), Iosif Ștefănuț (București), Gyula Borzași (Convenția Maghiară), Avram Faur (Turda), Gheorghe Pordea (Braşov) şi Sorin Sabău (păstorul din loc). În timpul programului, fiecare frate a avut un cuvânt, aceste mesaje fiind intercalate de cântările corului.
Surse:
Farul Creștin
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu