vineri, 8 februarie 2019

Hușan Mihai 1984-1988 al IX-lea președinte



Hușan Mihai 1984-1988 al IX-lea președinte

S-a născut în 05 septembrie 1931, în localitatea Uncești, unde a făcut școala primară. A terminat liceul commercial la Fălticeni în anul 1951.
În 15 august 1948 a fost botezat de către fr. Silvestru Ungureanu. În anul 1959 absolvă Seminarul Teologic Baptist din București și este ales de Biserica Creștină Baptistă din Cluj Mănăstur, ca pastor.
În anul 1961 este destituit din slujba de pastor și se angajează la o intreprindere unde lucrează 9 ani, totuși în acest timp a predicat. În anul 1969 este repus în drepturi ca pastor și își reia slujba pe deplin.
În anul 1975 este ales  președinte la Comunitatea Baptistă de Cluj, slujire ce o duce până în anul 1991.
În ziua de 12 aprilie 1984, la București, în casa de rugăciune a Bisericii Baptiste „Golgota”, din Bulevardul Titulescu nr. 56A, a avut loc cel de-al 28-lea Congres al Cultului Baptist din Republica Socialistă România.
Biroul de zi al congresului a fost condus De fr. Vasile Talpoș, președinte, ajutat de frații: Mihai Hușan, Chiu Mihai, Râncu Ioan, Vasile Gherman și alții.
Delegații la Congres au ales următorii frați la conducerea Cultului:
Președinte: Hușan Mihai.
Vicepreședinți: Madar Ioachim și Kulcsar Șandor.
Secretar General: Talpoș Vasile.
Secretar General Adjunct: Trif Ioan.
Casier Chiu Mihai.
Fr. Mihai Hușan, păstorul de la Cluj, era bine cunoscut în țară prin predicile pline de har, energie și patos, dar și prin personalitatea dumnealui impunătoare. A condus poporul baptist până în anul 1988, cănd a avut loc Congresul al 29-lea, Congres ținut la timp față de congresele din regimul comunist. 
În timpul mandatului fr. Hușan Mihai, ajutat de fr. Vasile Talpoș, a tipărit Biblia Cornilescu, în țară devenid întrucâtva Biblie recunoscută. O altă realizare a celor doi frați a fost de un mare curaj în acea vreme: s-au opus ca împuterniciții cultelor să participle la adunărille generale ale bisericilor. Eu am fost martor la Biserica Baptistă din Baia Mare, când fratele Vasile Talpoș ne-a explicat că în statut se arată că la adunarea generală participă doar membrii bisericii. A pus la vot dacă suntem de accord să rămână înputernicitul cultelor la adunarea generală și biserica a votat împotrivă. Văd și acum greutatea cu care fr. pastor Rusu Simion trebuia să-i ducă hotărârea bisericii împuternicitului care aștepta în hol și nervozitatea cu care acesta a părăsit clădirea.
Fr. Hușan Mihai, actualmente trăiește la Cluj.

Un comentariu:

  1. SUNT FOARTE BUCUROS CA IN ACEASTÄ VIATA, ZBUCIUMATÄ AM AVUT OCAZIA, SA IL INTILNESC, PE FRATELE, HUSAN, PRIN FAPTUL CA ÌI DUCEAM, LUNAR COTIZATIA PT. PASTOR, DIN COMUNA GILAU. ERA PASTAOR.IULIAN TATARU, PE URMA NOGY FANICA, PE URMA FRATELE SIDEA, SI PE URMA DUPA SIDEA BISERICA SA DUS.

    RăspundețiȘtergere