vineri, 15 martie 2019

Ardelean Ioan 1888 - ? din Cacuciu Vechi



Fratele Ardelean Ioan s-a născut în 22 septembrie 1888, în localitatea Cacuciu Vechi, jud. Bihor, din ținutul Someș. Părinții, de religie ortodoxă, se numeau Mihai și Maria, de etnie rumini.
În localitatea natală a absolvit patru clase primare și  pe urmă a participat la cursuri de pregătire biblică.
În anul 1910 este recrutat și încorporat la regimentul din cercul Bihor.
Se pare că în armată aude Cuvântul Domnului și în anul 1911 este botezat alături de alți candidați în localitatea Groși, jud Bihor, plasa Aleșd.
În 9 iunie 1917 se căsătorește cu Alexandra, născută în anul 1884.
În anul 1923 este ales și ordinat „Conducător de raion” pentru zona localității Cacuciu Vechi și parte din județul Bihor și Cluj, domiciliul fiind Cacuciu Vechi, localitatea de naștere.
În 9 februarie 1937 participă în localitatea Borod, jud. Bihor, la o înmormântare neobișnuit de grea. Sora Lalu Floare, în vârstă de 37 de ani, se pregătea să meargă la binecuvântare cu al șaptelea copil.  I s-a făcut rău și a murit fără să poată cineva interveni cu ceva, soțul văzând ce se întâmplă a leșinat și medicul sosit la fața locului a reușit să-l scape. Au rămas 7 copii orfani și trebuie să explici oamenilor de ce se întâmplă așa o tragedie.
Păstorește Biserica Baptistă din Cacuciu Vechi de la data alegerii, în anul 1922, până în anul 1951. Participă la întărirea bisericilor în zona dumnealui de competență, este invitat să vorbească alături de alți frați la sărbătorile organizate de Bisericile Baptiste din zonă.
Surse:
Ioan Bunaciu
Marius Silveșan
Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu