joi, 20 iulie 2023

Interviu Ilie Tinco și demolarea Bisericii Baptiste din Bocșa Montană în 1975

 


În interviu se discută despre demolarea Bisericii Creștine Baptiste din Bocșa Montană, despre securitatea comunistă, cum veneau Bibliile în țară și cum se distribuiau, probleme legate de cimitir, pentru că biserica nu avea cimitir și nu avea unde să îngroape morții.

După Revoluție a rămas tot la Bocșa și a slujit cu credincioșie și dăruire în slujba Domnului.

Dar cine este Ilie Tinco? Mai jos, o mică prezentare:

Fratele Ilie Tinco s-a născut în ziua de 09 august 1955 în localitatea Giulești, județul Maramureș. Părinții se numeau Gheorghe și Ana, o familie de credincioși baptiști.

Studiază cele opt clase generale, apoi trei clase profesionale și urmează liceul. În anul 1978 a intrat la Seminarul Teologic Baptist din București, pe care l-a absolvit în anul 1982.

A cunoscut de mic Cuvântul Domnului și în ziua de 25 noiembrie 1973 a fost botezat în Biserica Creștină Baptistă din Sighetu Marmației.

După terminarea Seminarului a acceptat cererea fraților de la Biserica Creștină Baptistă din Bocșa Montană de a păstori biserica lor, unde a rămas păstor până în ziua de azi.

Și-a luat licența în teologie baptistă la ITB București, Master of Arts in Biblical Studies (1 an la zi) şi Master of Divinity (încă 2 ani la zi) cu un Seminar din SUA, unde a început.

S-a căsătorit cu sora Lucica din Biserica Creștină Baptistă „Emanuel” Oradea, este farmacist, lucrează în biserică cu surorile, cu tinerii, cu copiii și la farmacia bisericii. Domnul le-a ascultat rugile și în ciuda prezicerilor medicale le-a dăruit pe Cornelius,  care slujește la orgă și instruiește muzical tinerii bisericii. Este căsătorit cu Sabina.

Între anii 1991 – 1995, vicepreședinte la Comunitatea Creștină Baptistă Timișoara, apoi președinte între anii 1995 – 2003.

Despre Ilie Tinco se poate spune ca despre Timotei odinioară:

14. Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învățat și de care ești deplin încredințat, căci știi de la cine le-ai învățat:
15. din pruncie cunoști Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire prin credința în Hristos Isus.
16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire,
17. pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
(2 Timotei 3:14-17)




4 comentarii:

  1. Mă bucur pentru acest interviu luat de dv...fr.Ilie Tinco ..cat și despre datele privind demolarea Biseicii
    Bocșa Vasiova din1975. Puține date despre acest lucru. Eu Gelu Spunei împreună cu tata am mers a doua zi sa vedem..bis.demolată. Era lume adunată și spuneau cum un TAF.de tras lemne din pădure a fost adus ,au legat cablurile după geamuri și au trolat. Biserica sa prăbușit ca un domino.. Ce nu pot sa uit ca sub dărâmături am văzut instrumentele de la orchestră toate prinse sub bucățile de cărămidă , lemn și țiglă.
    O imagine care nu o voi uita cât trăiesc. G.S. Valeapai C.S.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frate Gelu, vă mulțumesc pentru intervenția binevenită în întărirea celor spuse de fratele Ilie Tinco, nu că nu l-am crede, ci este o întărire a ceea ce au îndurat multe biserici baptiste, frați și păstori deopotrivă. Un amănunt importat pe care ni l-ați comunicat este extrem de dureros, au dărâmat clădirea peste tot ce era înăuntru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da..așa a fost din păcate !
      Azi Bocșa .Vasiova..are o biserică nouă construită și lucrare merge mai departe cu voia Domnului.

      Ștergere