vineri, 30 aprilie 2021

Vékás Zoltán 1949 – 2010 din Porumbenii Mici

 


S-a născut la Porumbenii Mici (jud. Harghita), la 4 ianuarie 1949, fiind primul din patru copii, într-o familie creștină baptistă. Numele părinților: Vékás József și Kelemen Berta.

A frecventat cursurile școlii elementare din satul natal, clasele gimnaziale  din satul vecin Porumbenii Mari, iar apoi școala profesională la Brașov.

În 1967 viața lui s-a schimbat, a fost atins de cuvântul lui Dumnezeu și mărturia tinerilor pocăiți de aceeași vârstă cu el. Duhul Sfânt a lucrat în viața lui, s-a pocăit, și și-a predat viața lui Dumnezeu. A fost botezat în data de 12 noiembrie 1967 la Brașov, de pastorul Ilonka István. În toamna aceluiași an a fost angajat ca        sculer-matrițer la fabrica de autocamioane Steagul Roșu, Brașov.

În toamna anului 1971 a simțit chemarea de a studia la Seminarul Teologic Baptist din București, dedicându-și viața slujirii. După multă rugăciune și frământări spirituale a făcut acest pas în luna septembrie a anului 1974. A avut amintiri plăcute din anii petrecuți la București. Viața dedicată a profesorilor și colegilor lui, l-au pus pe gânduri, și l-au motivat să-și reevalueze chemarea și dedicarea vieții. După aceea și-a slujit Mântuitorul lui cu credincioșie și bucurie.

Ulterior, în 1994 și-a dat examenul de diferență pentru obținerea diplomei de Licență. Tot în 1994 și-a obținut diploma de master în studii biblice (Master of Arts in Biblical Studies) acordat de Central Baptist Theological Seminary (Minneapolis, Minnesota, SUA).

În timpul regimului comunist, prin harul Domnului a participat la Ruschlikon (Elvetia) la cursuri de vară, organizate de Seminarul Teologic Baptist Rüschlikon, Elveția. În contextul dictaturii comuniste, Domnul i-a făcut posibilă participarea la aceste cursuri, fără să fi fost cooptat în serviciile de securitate. (l-au chemat 10 zile la rând la audieri, dar nu a cedat).

După terminarea Seminarului, în data de 23 august 1978 s-a căsătorit cu Gidó Erzsébet, de asemenea originară din județul Harghita. La începutul lunii septembrie s-au mutat la Hunedoara, deoarece a acceptat invitația bisericii baptiste maghiare Hunedoara, de a păstori bisericile din Hunedoara și Lupeni.



Este ordinat la data de 26 noiembrie 1978 la Hunedoara. Membrii comitetului de ordinare sunt: (de la stânga la dreapta, primul rând: Kónya József (pastor), la mijloc Vékás Zoltán, Katona János sen. (diacon la Hunedoara),

Rândul II: Kulcsár Sándor (pastor), Mike Béla (pastor), dr. Vass Grigore sen., pastor.

Au avut o viață fericită în familie împreună cu copiii care au sosit în timpul slujirii de la Hunedoara. Al doilea copil a fost chemat acasă de Domnul la vârsta de  10 luni. Și-au acceptat handicapul fizic al copiilor (fiica surdo-mută, fiul cu handicap locomotor) ca și planul înțelept al Dumnezeului atotputernic pentru viața lor.  Au fost recunoscători față de Dumnezeu, deoarece copiii lor sunt sănătoși mental și au primit credință vie de la Dumnezeu.

A slujit la Hunedoara și Lupeni (100 km de Hunedoara) până la 1 august 1990. În această perioadă de 12 ani, biserica de la Hunedoara a înflorit, numărul membrilor era în jur de 140. Avea o relație frățească  bună cu bisericile și pastorii de limba română din jur. 

În anul 1990 s-a reînființat Convenția Bisericilor Creștine Baptiste din România. În ianuarie 1990 fratele Vékás este invitat de Biserica Creștină Baptistă Maghiară      Satu Mare, pentru a sluji în biserică și punctele de misiune. Și-a început slujirea la Satu Mare în data de 1 august 1990.

Între 1990 și 2010 a păstorit biserica din Satu Mare. Dumnezeu l-a binecuvântat în slujire. Numărul membrilor bisericii a crescut. La Acâș, Tiream și Nisipeni (jud. Satu Mare) a luat ființă o lucrare dinamică de misiune între rromi. Dumnezeu l-a folosit în mod special în salvarea vieților pierdute și consiliere spirituală.

Uniunea Baptistă din Ungaria i-a acordat în anul 2009 premiul Spurgeon, ca semn de recunoaștere a lucrării de evanghelizare în bazinul Carpatic.

A fost membru în Comitetul Executiv al Convenției Bisericilor Baptiste Maghiare din România, din 1990 până în 2003. În calitate de vicepreședinte responsabil cu comunicarea, a fost timp de 13 ani și redactorul-șef al revistei lunare „Szeretet” (Dragostea).

Scopul lui suprem în viață era să conducă oameni la Cristos. În data de 10 noiembrie 2010 a intrat în pensie.

În calitate de vicepreședinte al Convenției, el a reprezentat deseori Convenția la întrunirile din cadrul Alianței Mondiale al Baptiștilor (BWA) respectiv Federația Europeană (EBF).

În ultimii 8 ani ai săi (din 2002 până în 2010) Dumnezeu i-a pregătit un amvon special: a fost diagnosticat cu cancer la colon. Umblând la diferitele spitale și clinici, întotdeauna a profitat de ocazie, de a-L mărturisi pe Domnul său, de a se ruga cu medici și pacienți deopotrivă. S-a pregătit cu o credință neclintită de întâlnirea cu Mântuitorul Lui. A avut o viață echilibrată și desăvârșită prin călăuzirea Duhului Sfânt.

În 24 noiembrie 2010 a fost chemat acasă de Dumnezeu, să se bucure de prezența Creatorului și Mântuitorului său.

Surse:

Vékás Benjámin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu