miercuri, 16 noiembrie 2016

Cine cunoaște această biserică?




Profesorul Nicolae Iorga în cartea:
 America și Românii din America, o carte de note de drum și conferințe”
scrisă după ce a făcut o vizită americanilor în februarie 1930, a făcut fotografii, s-a fotografiat cu românii din America, dar nu a scris la toate pozele unde sunt făcute. În carte spune că a vizitat bisericile românești: ortodoxă, unită și baptistă și că a fost foarte impresionat de primirea făcută.
 Într-o poză este fotografiat în fața unei biserici, poate  fi ea baptistă?
Baptiștii români din Detroit scriu și ei despre vizita profesorului la biserica lor. Iată ce scrie V. Sechel, secretarul bisericii în revista Luminătorul:


„Noi, frații baptiști din Detroit, am avut fericirea să avem în mijlocul nostru pe ilustrul oaspete, domnul profesor Iorga, marele arhitect român, care zidește cu mare iscusință caracterul cel nobil în fiii neamului românesc.
În duminica de 23 februarie 1930, la orele 12 A.M. D-l profesor Iorga, însoțit de mai mulți fruntași ai fraților români din Detroit și de d-l Benchea, au vizitat Prima Biserică Baptistă Română din Detroit, unde erau adunați o mulțime de frați români baptiști, ca într-o liniște sufletească să dea un salut de bun venit ilustrului oaspete.
La ușa bisericii, marele dascăl a fost primit de fr. L. Talpesh, păstorul bisericii noastre. Apoi a fost condus la pupitru…. În acel timp muzica bisericii , sub conducerea fr. S.J. Ruji, a intonat Imnul Național Român. După aceasta, a vorbit D-l profesor Iorga cam  10 minute, în care și-a exprimat bucuria și dorința de a avea pe toți românii plecați din țara mamă, la dispoziție pentru întârirea României de astăzi. D-sa a arătat în rezumat, cât de mult ar putea ajuta la înfăptuirea și înflorirea României cei 150.000 de români care petrec în Statele Unite și Canada. Ultimul cuvânt al D-lui profesor Iorga a fost ca un apel mișcător de inimi, în cuvântul: „Reîntoarcerea tuturor românilor la locul lor.”

Domnul Iorga a mai vizitat și biserici baptiste din Cleveland, Los Angeles,  despre care a  avut păreri de apreciere.
Iată ce spune profesorul Iorga despre românii baptiști și bisericile lor:
Pag. 78. „Alături templul baptist, de o abstractă înfățișare: cuvinte sacre sânt scrise la capăt în trei limbi, dar preotul, un foarte bun Român, mă asigură că azi toată lumea înțelege românește; orga întovărășește cântările.”
Pag. 93. „La baptiști, numeroși, și în cea mai bună ținută, muzica face să se audă Imnul Regal, care zguduie toate sufletele.”
Pag. 120. „O biserică baptistă e clădită, se pare, din marmură curată și are o impunătoare fațadă.”
Unde este această biserică și cărui cult aparține?
Pag. 279. „În Canada ar trebui mai mult decât atât; ar trebui – Fiindcă sânt cele două Biserici: ortodoxă și unită, și mai este reprezentantul celei de a treia Biserică, baptistă, care în Statele-Unite are foarte mulți credincioși.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu