joi, 2 noiembrie 2017

Teodor Pușcaș 1893 -1932




Fr. Teodor  Pușcaș a trăit 39 de ani, dar a trăit intens pentru slava Domnului. Din tinerețe s-a lăsat copleșit de dragostea lui Dumnezeu, a primit Cuvântul Domnului, întorcându-se cu pocăință și cu toată ființa lui să slujească cu credincioșie pe Domnul.
A fost un bun predicator, a slujit  frații din biserică, Comunitatea Baptistă și Uniune, a scris articole în revistele baptiste ale vremii, a scris poezii.
Se naște la Sânnicolau Român, jud. Bihor, la data de 28 Nov.1893.
În anul 1921 se deschide Seminarul Teologic Baptist la Buteni și fr. Teodor  Pușcaș este prezent la admitere și este admis. Face o frumoasă mărturisire despre întoarcerea dânsului la Domnul.
În data de 9. Dec. 1923 participă în calitate de secretar general al Comunității Baptiste de Oradea, la deschiderea și inaugurarea casei de rugăciune din Oradea cu 140 de locuri și ține o frumoasă predică.
Între anii 1924-1929 a fost pastorul Bisericii Baptiste Nr.2 din Oradea.
La Congresul de la Buteni din 22-25. Oct. 1925 este ales membru în Consiliul Uniunii.
În anul 1925 ține primul botez din localitatea Ciucea cu 11 persoane.
În ziua de 8. Iunie 1925 fratele Teodor Pușcaș conduce un serviciu de botez care a avut loc în râul Criș cu 122 de persoane, unde au participat foarte mulți oameni, iar în 17 Sept. 1925 botează în biserică 26 persoane.
În 2 Dec. 1925 participă la ședința Comitetului Uniunii Comunităților Baptiste din România în calitate de secretar general și împreună cu fr. I. Popa și A. Pascu prezidează ședința.
În ziua de 6. Mai. 1926 a avut loc căsătoria surorii fratelui Pușcaș, Maria, din Sânnicolau Român.
La 19 Decembrie 1926 participă la inaugurarea casei de rugăciune din Cluj, cu un serviciu festiv, la care au participat: Mihai Vicaş, Ioan Ţirban, Lucaşa Sezonov, Teodor Puşcaş, Gavrilă Morar, Ioan Ungureanu şi cei din loc, într-un frumos număr.
Biserica păstorită de fr. Teodor P. crește în ziua de 12 Mai 1927 cu 9 suflete, botezate de păstorul bisericii și în ziua de 8 Nov. 1927, cu 8 suflete.
În anul 1928 își dă demisia  de la biroul Comunități și rămâne doar păstor la Biserica Baptistă nr. 2. Tot în acest an Biserica crește cu 13 persoane, botezate de  fr. Teodor P.
A fost trimis de Comunitatea  Baptistă Oradea la Toplița pentru misiune în anul 1928.
În 26 Octombrie 1928 oficiază un botez  cu 15 suflete la Oradea.

În „Farul Mântuirii” din 15 oct. 1928 are un frumos articol cu următorul titlu:
„Influența invidiei și puterea iubirei”

Iată ultima frază a articolului: „Iubirea poate uni și înviora o familie, o biserică, mai multe biserici, un județ, o provincie, o țară, un continent și chiar lumea întreagă, deoarece ea este lesne de convins și toți cei ce sunt numiți fii ai zilei, fiind treji, se conving și se vor convinge de efectul și puterea iubirei, fără multe greutăți.”

La Congresul General al U.C.B.R. ținut pe data de 8. Nov. 1928  la Curtici, fratele prezintă darea de seamă din calitatea de secretar general și este ales  membru supleant,  fiind  casier.
În săptămâna mondială de rugăciune din anul 1929  participă într-o seară la Biserica Baptistă din Curtici.
Din anul 1929  nu am mai găsit informații despre fr Teodor  Pușcaș, doar ce ne-a declarat nepoata dânsului,  Dalia Miere: „s-a îmbolnăvit și nu a mai putut să lucreze”. Tot de la sora Dalia am găsit și anul când fr. Teodor  Pușcaș a fost chemat acasă la Domnul. Sora ne-a spus că tatăl dumneaei a rămas orfan la vârsta de 9 ani. De aici rezultă anul 1934.
Fr. a avut 3 copii și 9 nepoți:
1. Theodor a avut 3 copii: Lidia, Margareth și George.
2. Gheorghe  a avut 6 copii:  Dalia, Adrian, Daniel, Cornelia, Gheorghe și Felicia.
3. Livia, fără  copii.

23. Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”
(Matei 25:23)











8 comentarii:

  1. Mulțumim frumos pentru informații!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frate Mihai și eu vă mulțumesc că treceți pe la pagina mea. Mă bucur când văd că ceea ce scriu este și de folos pentru cineva.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc pentru articolul legat de activitatea bunicului meu Teodor Puscas ..nepoata Felicia Puscas

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc mult Frate Bel pentru lucrarea frumoasă pe care o faceți. Se știe ceva despre părinții lui Teodor Pușcaș?

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru lucrul care faceti. Se stie ceva despre parintii lui Teodor Pușcaș?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc și eu pentru apreciere. Dalia Miere îi este nepoată și trăiește în Oradea. Poate dumneaei să vă spună mai mult.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100010177741599

    RăspundețiȘtergere