sâmbătă, 25 august 2018

Lăzărescu Ioan 1896 – 1969, din Clopotiva



Fratele Lăzărescu s-a născut la 15 februarie 1896.
Primind cuvântul Domnului în anul 1922, în 1923 este botezat după convingerile credinţei noastre, în Bise­rica Baptistă din Lupeni.
În ziua de 22 august 1926, în localitatea Cârnești, participă ca dirijor al corului din Clopotiva la un botez cu 33 de persoane. Tot în această zi, a avut loc și deschiderea noului local de rugăciune. La acest eveniment au participat trei coruri, din Birchiș, condus de fr. A. Isbașa; Caransebeș, condus de fratele Morar; din Clopotiva, condus de Lăzărescu Ioan
Corul condus de fr. Lăzărescu Ioan a cântat și în 1 ianuarie 1927, la Biserica Baptistă din Cârnești,  cu ocazia întâlnirii a 130 de surori de pe valea Hațegului.
În anul 1928, văzându-i-se zelul şi dorul unit cu talen­tul de-a vesti Cuvântul Domnului, este ordinat de pas­torul Covaci Ion şi de atunci împreună cu alţi vestitori ai Cuvântului Domnului ca : Ciorogaru Iustin, Cornea Dragomir şi Stefănic Mihai, au colaborat în lucrare pe valea Haţegului.
Fratele Lăzărescu avea un spirit misionar, şi al dărni­ciei şi a pus mare preţ pe lucrarea Domnului, pentru care s-a consacrat cu râvnă.
Casa de rugăciune din Clopotiva este donată de fratele în anul 1933. Apoi, casa lor era o casă primitoare de oaspeţi, mulţi călători şi fraţi şi-au găsit odihna în casa lor.
În anul 1933, îndemnat de frații din mai multe biserici, cumpără instrumente muzicale și se înființează fanfara, condusă de fr. Lăzărescu Ioan.
În anul 1938, fratele Lăzărescu Ioan este ales ca păstor al Bisericii Baptiste din Clopotiva, pe care o păstorește până în anul 1956.
În anul 1942 este arestat și condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că a participat cu alți frați la o întâlnire de rugăciune în satul Breazdova, dar a fost eliberat pe data de 23 august 1944.
Pentru frăţietatea de pe valea Haţegului, unde şi-a desfăşurat activitatea, rămâne ca un frate neuitat multor credincioşi, care l-au cunoscut şi s-au bucurat împreună.
În dimineaţa zilei de 12 februarie 1969, a încetat din această viaţă, ca să locuiască în viața veșnică.
Plecarea fratelui din mijlocul nostru, lasă un mare gol.

Serviciul de înmormântare s-a ţinut în 14 februarie, la care au participat un număr frumos de fraţi şi surori, membrii din bisericile unde a lucrat.
Serviciul a fost condus de fratele Ciorogaru Simion. Fraţii păstori, Lazăr Aurel, Cenuşe Teodor, Vădan Vasile, Crişan Ioan, Boşneac Simion, au adresat câteva cuvinte, remarcând rodnicia activităţii celui plecat din rândurile noastre.
De asemenea, fraţii păstori pensionaţi în lucrare : Ilie Mîrza, Zdrânc  Artenie şi Ştefănic Mihai, au subliniat prin cuvintele lor, colaborarea frăţească în lucrare, cu cel ce i-a părăsit, precum şi golul simţit în urma celui decedat.
Surse:
Pastor Ciorogaru Simion
Ioan Bunaciu
Farul Mântuirei
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu