joi, 25 octombrie 2018

Carol Strobel 1875 - 1949 din București



Carol Ströbel, bun credincios şi inţelept organizator, care avea o deosebită simpatie faţă de români; acesta a fost şi consilierul Bisericii Baptiste din cartierul Ferentari. Ströbel a păstorit Biserica Creștină Baptistă din strada Popa Rusu pană în anul 1928.

Ströbel Carol s-a născut în 13 august 1875 în București, fiind fiul lui Imanoil și Carolina, familie de naţionalitate germană. A studiat 5 clase primare și studii biblice.

Este încorporat în armată la Regimentul 80 Infanterie și rămâne la vatră în anul 1897 cu gradul de soldat.



Carol Ströbel s-a căsătorit pe 15 decembrie 1918 cu Wilhelmine Cernesky, cu care a avut doi fii și trei fiice.

A fost botezat în Biserica Creștină Baptistă germană din strada Popa Rusu în 1895, iar ordinat în 5 martie 1922 pentru biserica din loc, dar și pentru provincie. Între anii 1916-1928 a păstorit Biserica Baptistă Germană din București. În perioada de început a Seminarului din București, pe când Seminarul era în Biserica Germană, fratele Carol a fost profesor de muzică, dar și de gimnastică. A activat și ca dirijor de cor în mai multe biserici.

În ziua de 19 ianuarie 1922 Biserica Baptistă Română din București face o serbare aniversară de 10 ani de la înființare. În program Carol Ströbel este cel ce deschide programul serbării cu un preludiu.

Carol Ströbel a dat un teren în cartierul bucureștean Ferentari unde Biserica Creștina Baptistă „Providența” își are sediul. Un timp a lucrat și la Biserica Baptistă din Ferentari București, pe lângă predicare a înființat și corul.

A susținut plecarea fratelui Constantin Adorian la Seminarul din Hamburg și a iubit mult lucrarea Domnului între români. În anul 1916, la intrarea României în război, fratele Constantin Adorian, a fost trimis pe front, iar  fratele Carol Ströbel a păstorit cu drag Biserica Baptistă Română din București.

Fratele Carol Ströbel a avut o mare contribuție printre baptiștii români. În anul  1923 a fost la Roșia, lângă Cernăuți, ca să predice Evanghelia și să oficieze un botez în apele Prutului.

Nepoata fratelui Carol, Mariane, ne-a mărturisit că genunchii bunicului său erau bătătoriți de cât a stat pe genunchi în rugăciune. A avut meseria de cismar și lucra în această branșă.

A fost chemat de Domnul acasă în slava Sa în ziua de 19 februarie 1949. A fost înmormântat în cimitirul Evanghelic din București.

Surse:

Mariane – nepoata fratelui

Marius Silveșan

Alexa Popovici

Ioan Bunaciu

Arhivă

Farul Mântuirii





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu