luni, 15 aprilie 2019

Mulțumesc de invitație, Emanuel JurcoiPrin ajutorul Domnului și invitația fratelui Emanuel Jurcoi, miercuri 10 aprilie 2019,  am participat la  ședința de comunicări de la Centrul de Istorie Baptistă Arad, unde am prezentat :
Credincioșii creștini baptiști români în Primul Război Mondial, din anii 1914-1918”
Din sumar:
Baptiștii au fost informați prin presa de cult, despre evenimentele ce au succedat pornirea Marelui Război și a evenimetelor de pe front.
Soluții pentru frați, care trebuiau aplicate:
1.      Pentru că cei care duceau pachete la azile, erau încorporați, nu mai erau mașini, frații trebuiau să ia ei această sarcină.
2.      Frații duși la război au lăsat familie acasă, femei cu copii și cei rămași să ajute famiiliile lor.
3.      Dacă răniții, refugiații, nu pot fi tratați pentru că nu este loc, casele de rugăciune, casele noasttre, să fie deschise pentru așa ceva.
4.      Rugăciune pentru rege și țară.
5.      Să citim Biblia și să răspândim Cuvântul, dar și literatură religioasă.

Au fost prezenți: Pavel Gag, Dan Fizedean, Handra Sima, Dorina Țărău, Marian Andriș, Sorin Bulboacă, Handaric Mihai, Daniel Tulcan, Marian și Rodica Vuijsters.

Prin bunăvoința fratelui Marijn Vuijsters, care a filmat întreaga conferință, se poate vedea tot ce s-a discutat. Mulțumim.

Mulțumesc celor ce m-au ascultat și încurajat cu această ocazie.
Câteva informații despre acest nou centru:
„În 4 noiembrie 2018 a avut loc deschiderea primului centru de istorie baptistă din cadrul Cultului Baptist din România.
Acesta se numește:
Centrul de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad”
 și funcționează în cadrul Comunității Bisericilor Creștine Baptiste din Arad.
Structura centrului cuprinde un director, Jurcoi Emanuel, care face parte și din comitetul centrului, format din Ion Damian, Mirăuțe Ioan, Marian Andriș, Stoica Daniel și din consiliul științific al centrului format din Sorin Bulboacă, Krämer Marius. Activitatea centrului se va autosusține financiar în mod special prin donații. Directorul este angajat prin comunitate, iar membrii comitetului și ai consiliului sunt în regim de voluntariat.
Scopul înființării acestui centru este de a facilita cercetarea istoriei baptiștilor prin adunarea, organizarea și valorificarea arhivei, organizarea unei biblioteci cu autori baptiști, dar și a unui muzeu cu expoziții temporare. Centrul va publica o revistă, ”Arhiva Baptistă” și va organiza conferințe periodice pentru expunerea cercetărilor de istorie, genealogie și statistică baptistă. Centrul își propune anual să adune istoricii și pasionații de istorie baptistă pentru cunoaștere, dezbateri și proiecte comune.
Centrul de istorie se va axa pe cercetarea istoriei instituționale și sociale a baptiștilor. Cu alte cuvinte, vor fi studiate bisericile baptiste, personalitățile baptiste și familiile baptiste.
În cadrul deschiderii centrului au participat frații păstori și lucrători din comunitatea Arad, iar fratele Stoica Daniel a prezentat cartea „Baptiștii și Marea Unire”. Sigla centrului a fost explicată împreună cu structura și scopurile centrului de către directorul centrului.
Pastor Emanuel Jurcoi
Director Centru IGSB din Arad”
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu