sâmbătă, 13 aprilie 2019

Danciu Vasile 1907- 1968, din Gostila



Fratele Vasile Danciu, zis și Vasilica, s-a născut în 28 octombrie 1907, localitatea Gostila, din jud. Sălaj, din părinții Grigore și Ana, de naționalitate română, oameni înstăriți, având 8 hectare de pământ.
Face 4 clase primare în satul Gostila.
În 14 februarie 1927 se căsătorește cu Valeria Săvan, născută în 8 octombrie 1911 localitatea Gostila, județul Sălaj. Au avut un copil, Grigore, care a murit la vârsta de 7 ani de aprindere de plămâni. Au înfiat un nepot, fiu de la sora fratelui Vasile, dar cu condiția să nu-i schimbe numele. Este un om destul de înstărit în localitate, având 4 hectare de pământ. Frații fratelui Vasile Danciu sunt: Gavril, căsătorit cu Rucsanda, aveau 6 hectare de pământ și Gheorghe, căsătorit cu Florica, care avea 5 hectare de pământ. La instaurarea comunismului nu au fost declarați nici unul chiabur, ci oameni mijlocași.
În anul 1929 este încorporat de Centrul Militar Someș, ca militar la regimentul 85 infanterie din Oradea și a fost lăsat la vatră cu gradul de caporal. A mai luat parte la campania de lucru.
Având o situație bună, nu avea de ce să se îngrijoreze, era prezent la horele din sat, fiind un bun jucăuș, dar aude Cuvântul Domnului în localitatea Poiana Blenchii, unde se pare că a fost botezat de fr. Rusu Ilie din localitatea Dealu Mare, în 15 august 1936.
În ziua de 14 martie 1943 este ordinat ca predicator în Biserica Baptistă din localitatea Dealu Mare, comisia de ordinare era compusă din frații: Haranguș Gavril din Dej și Petruț Petru din Chiuiești.
Este ales ca păstor în anul 1943 și a păstorit biserica până în anul 1962.
Fr. Vasile Danciu a fost dedicat lucrării Domnului, a slujit cu credincioșie. A fost bătut de multe ori de jandarmi, i s-a confiscat Biblia și alte cărți de la el și de la alți frați din Gostila, au  fost duși din post în post la Dej. Odată șeful de post din localitatea Cășeiu, a luat o bucată de lemn ruptă dintr-un gard și i-a dat cât a putut de tare în cap  fratelui Vasile Danciu. Lemnul s-a rupt și bucata ruptă, în loc să sară peste capul fratelui, a sărit exact în capul jandarmului care nu i-a mai trimis pe frați la Dej, ci i-a lăsat acasă.
Fratele Grigore Blenche, care acum trăiește în Arad și care ne-a dat o parte din informații, își aduce aminte că  la vârsta de 12 ani, fratele Vasile îi spunea: „în seara asta vii cu mine la adunare pentru că nu pot aprinde petromaxul (lampă cu petrol) și trebuie să citești”. Fratele Vasile a citit din Luca 15 și pune Biblia deschisă pe bancă, lângă nepot. Nepotul se uită  și vede că Biblia  era deschisă la Psalmi. Mergând acasă, nepotul întreabă de cele întâmplate, la care fratele îi răspunde: „știi de câte ori te puneam să citești din Biblie și să  repeți de mai multe ori un text?” Fratele Vasile Danciu știa Biblia pe de rost.
În anul 1968 fratele Vasile Danciu a fost chemat în veșnicie, ca să fie cu Tatăl în ceruri.
Surse:
Arhivă
Grigore Blenche

Grigore Blenche și Vasile Bel - 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu