miercuri, 25 martie 2020

Tuțac Ionel, al 18-lea Secretar General 2007 – 2015 și tatăl său Laurențiu



Cu ajutorul Domnului vreau să postez pe toți frații care au slujit în Cultul Baptist din România ca Secretari Generali. La biografia Fratelui Ionel Tuțac pun și biografia fratelui Laurențu Tuțac, tatăl fratelui Ionel.
Fratele Ionel Tuțac s-a născut în data de 20 septembrie 1967 în localitatea Coşteiu de Sus, județul Timiş, în familia pastorului Laurențiu Tuțac.
A făcut cele 8 clase în localitatea natală și între anii 1982 – 1986 frecventează cursurile Liceului Teoretic  din Lugoj.
 În ziua de 30 iulie 1988, în Biserica Creştină Baptistă „Betel” din Făget, a fost botezat de pastorul Alexandru Lăpugean.
În ziua de 11 august 1991 se căsătorește cu sora Lațcu Maria, la Biserica Creştină Baptistă „Betel” din Timişoara și Domnul i-a binecuvântat cu: Miriam Andreea, născută în 1994 și Bogdan Andrei, născut în 1996.


În anul 1989 dă examen să intre la Seminar și frații l-au admis, dar departamentul nu a dat voie decât la 5 elevi. După aceea au fost chemați în anul 1990 încă 8 din frații care au dat examen și în anul 1993 termină Institutul.
A mai  făcut studii teologice la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti (licență), Covington Theological Seminary (master şi doctor of ministry) şi Universitatea de Teologie Catolică-Baptistă din cadrul Universității Bucureşti (doctor of theology). A studiat Jurnalistică, Sociologie, la Institutul Tibiscus din Timişoara şi a făcut cursuri post-universitare în management la Institutul Politehnic din Timişoara.

Din 1993 slujeşte ca păstor al Bisericii Creştine Baptiste „Harul” din Lugoj, fiind ordinat în data de 26 septembrie 1996. Din comisia de ordinare au făcut parte frații păstori: Ioan Râncu, Traian Grec, Vasile Talpoş, David Nicola, Laurențiu Tuțac, Alexandru Lăpugean şi Teodor Turcu.
A slujit ca secretar al Comunității Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara (1999-2003), preşedinte (2003-2015), vicepreşedinte (2015-2019) şi din nou preşedinte din anul 2019.
A slujit ca secretar general adjunct al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România (2003-2007), secretar general (2007-2015) şi preşedinte al Casei de Pensii si Ajutoare a Cultului Creştin Baptist din România (2007-2015).
În perioada 2007-2015 a fost membru în Consiliul Federației Europene Baptiste şi în Consiliul Alianței Mondiale Baptiste.
În perioada 2000-2008 a fost consilier județean, fiind preşedintele Comisiei de Cooperare Inter-regională şi Integrare Europeană din cadrul Consiliului Județean Timiş.
Între 1995-2014 a fost redactor-şef al revistei „Harul”, denumită inițial „Harul Mãntuirii”, revistă a Comunității Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara.

Alături de pastorii David Nicola şi Gigel Olariu a pus bazele Şcolii Baptiste „Harul” (actualmente liceu) din Lugoj, o instituție cu aproape 500 de copii.
A obținut mai multe premii, printre care: Premiul "Ambasador al promovării drepturilor copilului" şi Premiul " Conştiință şi Libertate". A fondat proiectul "Muzeul Bibliei", în anul 2019.
Este autorul mai multor cărți creştine: Plantarea de biserici, Vistieria inimii, Miracolul întrupării, Secretul destoiniciei, Nihil Sine Deo, Fântânile inspirației, Mărgăritare homiletice, Schițe de predici pentru un an, Baptişti celebri.

Tuțac Laurențiu 1929 – 2005, din Coșteiu de Sus, tatăl fratelui Ionel

Fratele Tuțac Laurențiu s-a născut în ziua de 9 aprilie 1929 în localitatea Coșteiu de Sus, județul Timiș. Părinții se numeau Gheorghe și Ana, de religie baptistă și naționalitate română. În casa fratelui Gheorghe Tuțac a luat ființă Biserica Creștină Baptistă din localitatea Coșteiu de Sus. Fratelele Laurențiu a fost cel dintâi născut în familie și au urmat: Lidia, Maria, Fibia, Cornel, Daniel și Nicolae.
A studiat școala primară din localitatea natală.
Domnui i-a vorbit prin părinții care erau credincioși și s-a hotărât să-l urmeze pe Domnul, așa că în anul 1945 pășește în apa botezului la Sintești.
În ziua de 2 iunie 1958 se căsătorește cu sora Magdalena, născută Ignat din localitatea Gurasada. Au trăit împreună 47 de ani și Domnul le-a dat 2 copi: Beniamin și Ionel. Beniamin este căsătorit cu Lenuța și au împreună doi copii:Rebeca și David.
Merge la București și se pregătește la Seminarul Teologic Baptist.
În ziua de 14 ianuarie este ordinat ca păstor în Biserica Creștină Baptistă din Sintești, dar a slujit și în bisericile baptiste din: Coșteiu de Sus, Fărășești, Românești, Jupânești, Tomești, Berzova, Curtea, Ohaba Lungă, Ohaba Română, Fădimac, Ierșnic, Spata, Crivobara, Paniova, Bara și a girat bisericile din Traian Vuia, Surduc și Sărăzani.  

A oficiat acte de botez, binecuvântări, cununii, înmormântări și într-o lună trebuia să treacă pe la toate bisericile, în număr de 21  să dea Cina Domnului.
În acea vreme, problemele erau mari și veneau din multe direcții. Comunismul restrângea cât de mult putea lucrarea, făcea presiune pe păstori. Apoi trebuia să se deplaseze mult și condițiile nu erau confortabile, mersul pe jos era la ordinea zilei. La un sfârșit de săptămână fratele Laurențiu mergea pe jos și 30 de km.
Era un frate harnic pe ogorul Evangheliei, cunoștea bine Biblia, răspundea cu plăcere la întrebările puse.
În anul 1992 fratele Laurențiu Tuțac iese în pensie, dar continuă să lucreze pe ogorul Evangheliei.
În ziua de 15 iulie 2005 pe când mergea spre Biserica Creștină Baptistă din Făget, fratele a fost chemat acasă, la El.
La înmormântare a participat mult popor din zonă, au fost mulți frați păstori, a cântat fanfara din Lugoj.
Surse
Alexandru Lăpugean
Revista Harul
Alte poze din bogata colecție a fratelui.


Fratele Pitt Popovici la 100 de ani




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu