sâmbătă, 13 iunie 2020

Roman Ioan 1909 – 2006, din Șeitin


Fratele  Ioan Roman s-a născut în data de 22 septembrie 1909, în localitatea Șeitin, județul Arad. Părinții se numeau Spiridon și Florița, de naționalitate română.

A făcut 4 clase primare în localitatea natală.

În anul 1931 este încorporat ca soldat la Regimentul 7 Pionieri din Lugoj, Cercul Severin. Rămâne la vatră de la Batalionul 2 Transmisiuni de Munte. În al Doilea Război Mondial, ia parte activă pe frontul din Răsărit, ajungând până în Crimeea.

Încă de tânăr se îndrăgostește de Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu și în ziua de 22 noiembrie 1930, se botează în râul Timiș, la Tapia. Este botezat de fratele Dumitru Drăgilă.  

În ziua de 1 ianuarie 1933 se căsătorește cu Maria, născută Ardelean și Domnul le-a dat 4 copii: Elena, născută la Lugoj în 17  octombrie 1933, Dumitru, născut la Lugoj în 1 aprilie 1935, Florica, născută la Lugoj în 13 noiembrie 1938 și Sidonia, născută la Făget în 1 octombrie 1939.

Având dragoste pentru Dumnezeu și lucrarea Sa, frații baptiști l-au ordinat în anul 1938 în Biserica Creștină Baptistă din Gladna Română. Fratele s-a mutat în 1939 la Făget, unde a lucrat pentru răspăndirea Evangheliei.

 Anul 1944 a fost pentru fratele Roman, unul hotărâtor, în ceea ce privește implicarea sa în lucrare. Prezența la Făget a dirijorului baptist Titi Adorian și a Filarmonicii din Iași, l-a ajutat pe fratele Ioan Roman să înțeleagă că muzica reprezintă o unealtă extraordinară de a vesti Evanghelia. A adunat corurile și orchestrele baptiste din zonă, pentru a susține concerte în orașul Făget, iar apoi s-a implicat în pregătirea muzicală a tinerilor baptiști din zonă.

În anul 1945 a pus bazele Bisericii Baptiste din Făget, fiind primul ei păstor, între anii 1945-1950. S-a retras din slujba pastorală, lăsând locul altora mai bine pregătiți teologic, dar a continuat să misioneze în satele din jurul Făgetului, învățându-i pe copiii și tinerii din zonă să cânte la instrumente.

În anul 1974 a avut o operație pe cord deschis, iar medicii i-au introdus un stimulator , primit din Franța, prin intermediul fratelui Ieremia Hodoroabă.

A plecat în veșnicie în date de 27 ianuarie 2006, la înmormântarea sa Evanghelia fiind predicată de păstorii Ionel Tuțac, Gigel Olariu, Ioan Alexandru Lăpugean și Ovidiu Ionași.

Surse:

Ionel Tuțac

Ioan Alexandru Lăpugean

Arhive

Harul, revistă





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu