luni, 15 iunie 2020

Braic Petru 1882 - ? din Toplița.


Fratele Braicu Petru s-a născut în ziua de 16 iulie 1882  în localitatea Toplița, județul Mureș, ținutul Mureș.

Părinții fratelui Petru s-au numit Gheorghe și Maria, de religie ortodoxă și naționalitate română.

A studiat 4 clase primare în localitatea natală.

Se căsătorește în ziua de 15 noiembrie 1906 în localitatea Toplița cu  Ana, născută Marc care îi dăruiește o fată.

În anul 1904 este recrutat și încorporat în regimentul 6 armată din Târgul Mureș, de unde rămâne la vatră cu gradul de soldat.

În luna iulie a anului 1924 este botezat iar patru ani mai târziu este ordinat ca și predicator pentru biserica din Toplița și bisericile din jurul orașului.

În anul 1924 adunarea de credincioși baptiști se mută în casa fratelui Petre Braic.

În raionul său de activitate avea 255 de membri și aparținători 255 precum și copii.

Din paginile revistei ,,Pacea” aflăm că în ziua de 27 decembrie 1937 la Biserica Creștină Baptistă din Toplița este ordinat fratele Vasile Buzdugan din Madei, județul Neamț. Comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați: Grigore Braic, Petru Cosma și Petru Braic.

În Biserica Creștină Baptistă din Toplița mai era un frate cu numele de familie Braic, pe nume Grigore despre care știm (de la fratele Alexa Popovici) că l-a însoțit pe Gavrilă Dunca de la Toplița la Bicaz. Cea de-a  doua informație din revista Pacea ne spune că în anul 1935 fratele Grigore Braic  a făcut parte din Comitetul de împăciuire între grupările din cult.

Cine cunoaște alte detalii sau date referitoare la viața și activitatea fratelui, îl rog să lase completările la comentarii. Mulțumesc.

 

Surse:

Arhive

Farul Creștin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu