joi, 11 iunie 2020

Furdui Vasile 1892 - ? din Sohodol

Furdui Vasile 1892 - ? din Sohodol

Fratele Furdui Vasile s-a născut în ziua de 28 decembrie 1892 în localitatea Sohodol,  județul Alba. Părinții se numeau Nicolae și Ana, de naționalitate română, având ocupația de agricultori.

În 1914 este încorporat în armată și rămâne la vatră cu gradul de sergent instructor. În timp ce era pe front în Primul Război Mondial, aude Cuvântul Domnului. După terminarea războiului, fratele Furdui Vasile se angajază ca jandarm la postul de jandarmerie din Deja-Română, unde a fost șef de post. Aici Cuvântul Evengheliei îl urmărește și frații baptiști îi explică Evanghelia cu deamănuntul.

În ziua de 20 septembrie 1918 se căsătorește în localitatea Sohodol, cu cu Elena, născută Nicoară, în anul 1897 și Domnul le dă 4 copii: Lidia, născută în ziua de 6 noiembrie 1923,  Titus, 4 octombrie 1925, Estera, 27 aprilie 1927 și Melania, 3 iunie 1929.

Aude cuvântul Domnului și se hotărăște să-l urmeze, așa că își dă demisia din jandarmerie și se întoarce în localitatea natală, iar în ziua de 6 ianuarie 1920 este botezat de fratele Ștefan.

În anul 1924, în Cîmpeni, fr. Furdui a fost arestat şi bătut de către şeful secţiei de jandarmi Vrancea, pînă la vînătăi, pentru că a propovăduit Evanghelia Domnului Isus Christos. A fost arestat şi trimis sub stare de arest la Cluj şi defe­rit Consiliului de Război. A fost judecat şi condamnat la 30 de zile închisoare şi amendat.

În ziua de 20 iulie 1925, în localitatea Aciuța, județul Arad, frate Vasile Furdui este ordinat ca predicator pentru Bisericile Creștine Baptiste 1 și 2 din localitatea Avram Iancu, unde slujește din anul 1923 până în anul 1936. Din 1936 și până în anul 1949, slujește în bisericile: Abrud, Sohodol, Câmpeni Cioara și altele.

Având dar de la Dumnezeu de a predica Evanghelia și dorință înflăcărată de a sluji pe ogorul Evangheliei, se înscrie la Seminarul Teologic Baptist pe care îl absolvă în a nul 1930.

Fratele Furdui Vasile a fost urmărit de securitate în perioada comunistă, iar fratele Ioan Rus, președintele Cultului Baptist, fiind un bun diplomat, i-a spus împuternicitului: „Trebuie înțeles și pastorul Furdui pentru că el este un om bătut de toate regimurile”, adică îl bateți și voi comuniștii. A fost aresta de 7 ori, de 15 ori a fost bătut de jandarmi, de 22 de ori a scăpat ca prin minune din mâna bătăușilor.

Cu toate aceste încercări, fratele Vasile Furdui a predicat Evanghelia Domnului Isus Cristos și l-a slăvit pe Dumnezeu, care i-a fost alături toată viața.

 

Surse

Dumitru Baban

Ioan Bunaciu

Arhivele Uniunii

Arhivele Naționle

Farul Creștin

Solul Păcii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu