miercuri, 23 martie 2022

Orfelinatul și Azilul Baptist „Samariteanul Milostiv” Oradea 1925

 

Chiar dacă baptiștii erau persecutați în perioada 1919 – 1948, aceasta a fost perioada cea mai activă în care baptiștii au fost implicați în societate. Implicarea a fost direcționată în lucrări practice, începând de la predicarea Evangheliei pe care o făceau foarte bine, la ajutorarea celor în nevoie.

Azi prezint o altă societate de binefacere, care era o societate legală, recunoscută de legile statului român și trecută în nomenclatorul instituțiilor de asistență socială.

Azilul de bătrâni și orfelinatul baptist „Samariteanul Milostiv”, a foat înfințat în anul 1925 de către Comunitatea Creștină Baptistă Maghiară din Oradea, strada Lahovary nr. 68.

A fost înființată pentru îngrijirea bătrânilor baptiști și a orfanilor din părinți baptiști. Această locație avea 10 locuri pentru frații în vârstă și 10 locuri pentru copii.

La acest azil și orfelinat lucrau și surorile de la bisericile baptiste de limbă română.

Iată ce spune Alexa Popovici în cartea sa „Istoria Baptiștilor”:

„ORFELINATELE BAPTISTE DE LA ORADEA

În cadrul Comunităţii Baptiste Maghiare Oradea, a fost organizat şi întreţinut în Oradea un orfelinat, un azil de bătrâni, văduve şi invalizi săraci. Orfelinatul azil avea în anul 1923 un imobil şi investiţii în valoare de 250.000 de lei şi a cheltuit în 1922 pentru întreţinere şi alimente suma de 1.062 de lei din bugetul Comunităţii. Orfelinatul şi azilul au activat până după anul 1933.

De asemenea şi Comunitatea Baptistă Română din Oradea a avut un orfelinat în care au fost îngrijiţi câţiva copii orfani. Orfelinatul a fiinţat pană în 1934 şi a fost condus de Herta Bale. Pentru cel maghiar, fusese cumpărată o casă în imediata apropiere a bisericii maghiare. Cel român a fost instalat în imobilul bisericii, în clădirea din curte. Fiecare orfelinat a fost întreţinut din fondurile realizate de Comunitatea Bisericească respectivă, provenite din darurile de milă creştină.”

Acestea sunt puținele date, dar dacă știți ceva mai mult, vă rog să lăsați un comentariu.

Surse:

Alexa Popovici.

Instituțiunile de asistență socială și de ocrotire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu