vineri, 3 noiembrie 2023

Axiomele Religiunii Baptiste de Edgar Young Mullins

 


Baptiștii au avut oameni interesați de cultură și familiarizați cu marile domenii ale cercetărilor științifice, capabili să răspundă întrebărilor formulate în aceste domenii.

Baptiștii au cu siguranță un record consistent în susținerea lor pentru libertatea sufletească, în cea mai mare măsură și a principiului separării Bisericii de Stat.

Axioma este: adevăr fundamental admis fără demonstrație, fiind evident prin el însuși. Propoziție luată drept punct de plecare sau considerată fundamentală într-un domeniu și pentru care nu se cere demonstrație”.[1]

Axiomele sunt plămădite în laboratoarele științei și filozofiei, dar ne ajută și pe noi oamenii simpli să pătrundem universul cunoașterii universale.

În unele puncte, în interpretarea Scripturii, baptiștii au fost acuzați de teologi din alte denominațiuni și în aceste împrejurări dr. E. Y. Mullins a încercat să simplifice crezul baptist prin aceste șase axiome.

Aceste credințe distincte ale baptiștilor, întemeiate pe Scriptură, au fost stabilite în formă de axiome de doctorul în teologie și președintele Alianței Mondiale Baptiste, dr. E. Y. Mullins din America, așa cum urmează:

1.    Axioma teologică – Dumnezeul cel sfânt și plin de iubire are dreptul să fie Suveran.

2.    Axioma religioasă – Toți oamenii au același drept de a sta în legătură directă cu Dumnezeu.

3.    Axioma eclesiastică – Toți credincioșii au dreptul la aceleași privilegii în Biserică.

4.    Axioma morală – Ca să fie responsabil, sufletul trebuie să fie liber.

5.    Axioma religioasă-civică – O Biserică liberă într-un stat liber.

6.    Axioma socială – Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Aceste axiome sunt prezentate pentru prima dată în limba română de profesorul Everett Gil, scrise în cartea sa „Cine sunt și ce cred baptiștii”, București 1933. Ele au fost formulate la începuturile secolului XX și tipărite în cartea:

„The Axioms of Religion – A New Interpretation of the Baptist Faith” editată de Philadelphia, American Baptist Publication Society, february, 1908.

Despre Edgar Young Mullins am scris AICI.





[1] Dicționarul Explicativ al limbi Române



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu