miercuri, 29 noiembrie 2023

Viorel Filip Gherman un rohian gospodar, doctor în istorie

 


Satul meu și-al nostru al celor ce suntem truditori ai acestei așezări atestate în anul 1325, Rohia, este o modestă așezare cu oameni simpli, muncitori și gospdari, frumoși la chip și port, care a dat oameni demni de remarcat.

Printre mulții renumiți rohieni, apare numele Viorel Filip Gherman, om gospodar și harnic lucrător al pământului strămoșesc secular, dar care a urcat treaptă cu treaptă la un nivel înalt academic. Nu are cum să nu fie bun gospodar pentru că acest dar îl are de la bunii săi părinți Grigore și Floare, care și la vârsta lor frumoasă, încă nu au abandonat munca câmpului.

Din satul nostru s-au ridicat mai mulți profesori buni care au predat în vremea domniilor lor. Profesor de istorie în prezent o avem pe doamna Dana Manu, profesoară la școala Gimnazială din Lăpuș, care are performanțe demne de remarcat prin elevii domniei sale, participanți la olimpiada de istorie.

Felicitări doamna profesoară Dana Manu!

Revenim la domnul profesor de la Liceul „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, care a trudit pe tărâmul studiului profund al istoriei și a dat o teză de doctorat de mare valoare. Ea se numește:

„Între tradiţie şi modernitate. Biserica şi lumea rurală în Ţara Lăpuşului”

(sfârșitul secolului al XlX-lea - prima jumătate a secolului XX)



 A apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, a fost susţinută public ca teză de doctorat la Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

Cartea are 456 de pagini cu informații una și una. Lucruri noi aduce la suprafață domnul profesor, care nu se știau, cartea merită procurată și citită ca să cunoaștem vatra țării noastre lăpușene în care trăim și au trăit străbunii noștri sute de ani.

Felicitări domnule profesor Viorel Filip Gherman! Cred că cercetarea dumneavoastră nu se va opri aici și va avansa pentru binele dumneavoastră și al nostru deopotrivă.

Cu respect și prețuire al dumneavoastră consătean:

Pastor Vasile Bel, iubitor de Dumnezeu și istorie.

Rohia, 29 noiembrie 2023.



2 comentarii:

  1. Cînd citesc astfel de lu cruri despre oamenii locului meu mă simt atât de bine sufletește.Aș dori să cumpăr această carte cu cine pot lua legătura eu locuiesc in Italia Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea se poate procura și de aici: https://librariaeminescu.ro/istorie/intre-traditie-si-modernitate-biserica-si-lumea-rurala-in-tara-lapusului-sfarsitul-secolului-al-xix-lea-prima-jumatate-a-secolul-p-338535

    RăspundețiȘtergere