sâmbătă, 10 august 2024

András Udvarnoki 1865 – 1945 din Szada

 


Scriu despre acest frate pastor maghiar de la Budapesta, pentru că a avut legături cu baptiștii români din Ardeal și i-a ajutat.

András Udvarnoki s-a născut în ziua de 26 noiembrie 1865 în satul Szada, în apropiere de Budapesta. Rămas prematur orfan de tată, a dus greul familiei, angajându-se la lucrările de amenajare ale gării Keleti. Acolo a fost „cubicuș”, prestând muncă brută de săpat manual, cu plata la metru cub de pământ. S-a convertit în satul natal la o predică a lui Dávid Solti, fiind botezat pe 22 aprilie 1883 de către fratele Meyer.

Prezența lui plăcută și abilitățile sale de lucrare, au câștigat inima membrilor bisericii din Budapesta, motiv pentru care a fost trimis să studieze la Hamburg. De acolo s-a întors cu așteptări mari, provocând emanciparea unei părți a baptiștilor maghiari de sub tutela lui Meyer. La Conferința de la Rákoscsaba din februarie 1895 a fost însărcinat ca împreună cu Attila Csopják, să lanseze și să editeze publicația «Békehírnök». În același an a devenit pastorul bisericii maghiare din Budapesta.

András Udvarnoki a fost președintele asociației recunoscute între anii 1905 - 1920 și a rămas după unificare. A fost întotdeauna calm și caracterizat de hotărâre înțeleaptă. Cazul pregătirii pastorale i-a fost cel mai aproape de suflet. Înființat în 1906, Seminarul Teologic a avut un director timp de trei decenii și a fost profesor pentru tot restul vieții.

În anul 1889, doi tineri baptişti maghiari, Lajos Balogh şi Andreas Udvornaki, au plecat la Seminarul Teologic Baptist din Hamburg pentru a studia teologia şi a se pregăti pentru a deveni buni predicatori în bisericile baptiste maghiare. După patru ani de studii, în 1893, întorcandu-se acasă, ei au observat că modul de a lucra al lui Meyer se deosebea de felul în care au studiat ei la Seminar, astfel că au cerut schimbarea sistemului de organizare.

În anul 1907 luna noembrie,  fraţi baptiști din Ungaria au cerut ajutor fraților englezi, care au venit în Ungaria şi au cercetat cauzele pentru care au fost chemați. Aceștia au constatat că bisericile nu erau organizate, apoi un lucrător avea prea multe biserici și nu putea să facă față cerințelor. Acești frați au hotărât ca în luna ianuarie 1908 să fie o conferință țărască, unde să se aleagă un comitet de lucru și care să pună la punct lucrarea. Conferința s-a ținut la Budapesta și au fost aleși trei membri în acest comitet. Unul a fost din partea fraților englezi, al doilea a fost Heinrich Maier și al treilea András Udvarnoki.

Păstorul András Udvarnoki de la Budapesta a ajutat și bisericile baptiste române să se organizeze. În ziua de 5 mai 1908 are loc la Bichiș, întâlnirea noului comitet cu lucrători unguri și români și s-a discutat cum să fie împărțit teritoriul de lucru între frații români.  În acest plan s-a hotărât să fie trimis fratele Balogh Lajoş, care a fost însărcinat să îndeplinească începand dela 18 mai pană  22 să meargă pe la bisericile românești și să li se spună planul. Fraţii au primit cu bucurie hotărârea comitetului şi aşa s-au infiinţat ca adunări de sine stătătoare.  Aceste biserici și-au ales apoi un comitet format din lucrători baptiști români.

Fratele András Udvarnoki a fost invitat și la bisericile baptiste românești să predice. În ziua de 30 iunie 1912 participă la deschiderea Casei de Rugăciune a Bisericii Creștine Baptiste din Curtici, a predicat Cuvântul Domnului în fața unei mari mulțimi.

La Congresul al doilea al Aianței Mondiale Baptiste din 1911, baptiștii români din Ardeal au fost reprezentați de András Udvarnoki  care a spus despre români: „Comunitatea Baptistă Română este compusă din 6.000 de credincioși botezaţi. Printre cei șase mii de români actuali nu există din punct de vedere teologic bărbați pregătiți (în prezent sunt trei tineri români la școala de predicatori) şi dintre cei care sunt într-o oarecare măsură cultivați, acolo sunt doar câțiva. Ca urmare a lipsei de oameni care să slujească, un om este obligat să îngrijească de la 5, 10, 15, 20, 25 până la 50 de posturi. Aceste lipsuri lucrează în ei înșiși atât de deplin, încât sunt invalizi înainte de vreme, orbi, surzi și reumatici”.

După o activitate rodnică, la vârsta de 80 de ani, cel care a fost un bun pastor, organizator, scriitor și istoric, este chemat de Dumnezeu în anul 1945 acasă, în împărăția Sa cerească.

I-a rămas să ducă mai departe lucrarea, fiul său dr. Bela Udvarnoki, care a scris despre situația baptiștilor din țările comuniste.

Iată câteva titluri:

„Toleranță sau manipulare: creștinismul în spatele Cortinei de Fier.”

„Biserica și Statul din spatele Cortinei de Fier.”

Acesta transmitea lumii libere din Occident și America, despre duplicitatea comuniștilor și felul lor de a guverna prin teroare.

 

Surse:

Alexa Popovici

Borzási István

Kiss László  

Mihai Ciucă

Vasile Bel

Adevărul

Christianity Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu