duminică, 4 august 2024

Kiss Laslo 1934 – 2004 din Nușfalău

 


S-a născut la Nuşfalău în data de 11.02.1934. Bunicii săi au fost printre membrii fondatori ai bisericii locale. A fost botezat de către fratele pastor pionier Szabo Laszlo la 19.08.1952. Dumnezeu l-a oprit din decăderea spirituala la varsta de 18 ani printr-o boală gravă. Cele 13 luni petrecute la pat de gips, au prilejuit oportunităţi pentru citirea Bibliei, precum şi a altor cărţi creştine, în vederea pocăinţei.

S-a prezentat la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti, chemat de vocaţia pentru lucrarea de păstorire, în toamna anului 1953. Conform metodei de atunci, după trei ani de studii, au urmat doi ani de practică în cercul Nuşfalău. Şi-a continuat studiile teologice la Bucureşti din toamna anului 1958. Nici n-a terminat studiile, când la 19.01.1959, a fost ordinat ca pastor în biserica din Nuşfalău.

S-a căsătorit cu sora Fazakas Bertával din biserica din Boziaş la 22.10.1959. Dumnezeu le-a dăruit 6 copii şi 8 nepoţi. Toţi copiii lor, precum şi doi nepoţi, slujesc Domnului.

La începutul lucrării sale de păstorire a fost şi el cuprins în valul de trezire spirituală din Sălaj. Astfel, a primit o lumină şi un avânt spiritual mult mai mare, decât înainte. Şi el s-a numărat printre cei persecutaţi în mod constant de

către autorităţile comuniste. De două ori i s-a luat dreptul de a exersa lucrarea de păstorire, apoi a fost condamnat la închisoare pentru mai multe luni. Şi-a reluat activitatea în vara anului 1968, în baza invitaţiei din cercul               Sfântu-Gheorghe. Domnul le-a dăruit acolo trezire spirituală, mai ales în rândul tinerilor din biserică, dar şi între cei de dinafară. Cei nouă ani petrecuţi în secuime, le-a dat ocazia să construiască două case de rugăciune. La sfârşitul

acestei perioade, adică în 1977, securitatea de stat a pornit din nou o urmărire datorită cărţii scrise de el despre misiunea baptistă din secuime. Astfel, a fost invitat de Biserica Creştină Baptistă Maghiară din Arad.

Aici a fost păstor activ începând din 17.07.1977, timp de 18 ani (1995). După un an şi jumătate a început o trezire spirituală în rândul tineretului. Au organizat anual mai multe serbări. Au reânceput editarea revistei creştine „Udvuzenct”, al cărei redactor responsabil a fost între anii 1990-2002.

A avut grijă de fondarea şi dezvoltarea arhivei baptiste maghiare din România. După schimbarea regimului, biserica a avut anual două botezuri. Astfel, în vara anului 1990 a botezat 14 candidaţi. În decurs de 18 ani,  a botezat numai Ia Arad 151 suflete. A participat cu mare avânt şi grijă la pregătirea şi organizarea diferitelor aniversări bisericeşti, între fraţii români şi maghiari din Transilvania.

Rezultatele cercetărilor sale de istorie bisericească baptistă sunt cuprinse în mai multe volume, în cea mai mare parte netipărite încă: Datele istorice ale bisericilor baptiste maghiare din Ardeal (5

volume), Istoria bisericilor creştine baptiste maghiare din Transilvania (1 volum). A fost coautor al cărţii Suntem trimişi imputerniciţi ai lui Cristos, Budapesta, 1996. A apărut insă cartea lui Trezirea spirituală din Ardeal şi Ungaria, Arad, 2000.

A fost pastor suplinitor Ia Arad între anii 1994-1995. După ordinarea fratelui păstor Chiciudean Nicolae, fratele Kiss Laszlo sn. s-a adâncit şi mai mult cu mare bucurie in studierea istoriei bisericilor noastre.

Plin de entuziasm, fost pastor suplinitor la Lupeni între anii 1996-1998.

Organismul său a fost atacat de o boală severă în toamna anului 2001. Au trecut de atunci trei ani lungi, marcaţi de neputinţă şi suferinţă fizică. S-a simţit mai bine în acest an, aşa încât a participat în mod activ în lucrarea spirituală din cerc şi în afara cercului nostru de biserici. Fratele nostru n-a vrut să se predea bolii, scriind şi dactilografiind în continuare amintirile sale. Ultimele două zile     i-au fost cele mai grele. Chiar şi în ultimele ore trăite între noi, era preocupat

de candidaţii noi la botez din cercul nostru.

Acum a fost chemat acasă slujitorul credincios şi sârguincios al Domnului. Suntem mulţumitori lui Dumnezeu pentru viaţa şi activitatea fratelui păstor

Pensionar, Kiss Laszlo sn.

Pastorul Vass Grigore. Arad, la 11.10.2004.

Farul Creştin nr. 11/2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu