luni, 12 august 2024

Baptiștii români din Canada au prins rădăcini în anul 1913, dar s-au organizat după anul 1920



Biserica Creștină Baptistă din Canada s-a format în jurul anului 1913, dar nu a avut o dezvoltare așa rapidă ca în Statele Unite. Totuși, încet, încet crește numărul baptiștilor români și se formează biserici românești. Bisericile baptiste din Canada au fost ajutate de surorile lor din America.

Cel care a organizat baptiștii români din America a fost Louis A. Gredys, care a scos prima revistă baptistă română în ianuarie 1913. Câteva luni mai târziu, în luna septembrie, are loc „Prima Conferință a Baptiștilor Români din America”. La această conferință au participat doar delegați de pe teritoriul Statelor Unite, fără Canada.

Iată delegații și orașul din care vin:

Akron, O.: Mihai Chevan.

Anderson, Ind.: Teodor Selegean.

Cleveland, O.: Louis A. Gredys.

Cincinnati, O.: Ioan Olariu-Luguzo.

Dayton, O.: Dimitrie Kereș.

Detroit, Michigan: Ilie Truța.

Gary, Ind.: Ioan Vank.

Indianapolis, Ind.: Teodor Selegeanu.

Martins Ferry, O.: Pavel Motz.

Acest frate Louis A. Gredys a fost absolvent al Toronto Bible College și dumnealui cunoștea bine despre mișcarea baptistă din Canada. Revista „Creștinul”, fondată de Louis A. Gredys în anul 1913, se adresa și baptiștilor români din Canada și abonamentul costa un dolar pentru cei din America, dar și pentru frațiI din Canada. Totuși, nu vorbește despre înființarea unei biserici baptiste în Canada. După cele scrise în revista „Chreștinul” fratele activa printre evreiI creștini, care erau organizați și aveau conferințe anuale din anul 1915.

În anul 1913 erau baptiști români în Canada, ne scrie fratele Pantelimon Andrișan într-un articol din revista „Creștinul” din 1918. Este vorba de un tânăr pe nume Pavel Evsceff,  el a primit pe Domnul în anul 1913, în oraşul Winnipeg, Man, Canada. Cred că odată cu organizarea baptiștilor români din America, s-au înmulțit încet și baptiștii în Canada.

Cea mai veche sursă pe care o avem în acest moment despre prezența unei biserici baptiste  în Canada, este din anul 1922. Este vorba despre cartea lui Șerban Drutzu, „Românii în America”. Nu pot aprecia dacă este o sursă sigură, deoarece despre baptiștii românii din America nu spune nicio vorbă, doar de cei din Canada. În capitolul „Bisericile românești în Canada spune: „Datorită inițiativei, energiei și religiozității emigranților noștri, se află azi în Canada 10 biserici românești: 7 ortodoxe, 2 baptiste și 1 sâmbăteană”. Bisericile baptiste sunt în colonia Avonlea-Readlyn și în orașul Regina (Saskatchewan).

Fratele Ioan Socaciu vorbește despre anul 1924 ca început de organizare a bisericilor baptiste române din Canada.

„Ford City, Canada - Pe la 1924 strângându-se mai mulţi fraţi în acest orăşel visa-vis cu Detroit, cu ajutorul fraţilor de la a treia biserică, au început lucrul intr-o sală din Charlez Rooad. Acolo fraţii cercetaţi de fratele Igrişan şi fraţii de la prima biserica din Detroit şi ceia de la a treia, au fost puşi în legătură cu americanii. Fraţii şi-au strâns rândurile şi astăzi sunt în legătură strânsă cu englezii şi sub conducerea fratelui Dămian Iovanu, un om al lui Dumnezeu de care se bucură toți”.  – Articol de Ioan Socaciu 1929.

În anul 1935 la a 23-a Convenţie care s-a ţinut la a doua Biserică Creștină Baptistă din Detroit, Michigan, în zilele de 30 August - 2 Septemvrie, 1935 s-a primit Biserica din Windsor, Canada, ca membră în Asociaţie.

Din 1913 când fratele Louis A. Gredys organizează Bisericile Baptiste din America și până în anul 1935 sunt 22 de ani. În acești ani bisericile baptiste românești din America se înmulțeau foarte mult, dar lucrarea din Canada s-a dezvoltat mult mai lent.

Iată articolul scris de fratele Pantelimon Andrișan în anul 1918, pe când era student:

„O NOAUA UŞĂ DESCHISĂ

Cu toate că poporul nostru român este sărac şi nu are niciun institut a-şi educa tinerii, totuşi are oportunitatea de a-i trimete la şcoalele altor naţiuni cari stau cu uşele deschise spre a-i primi.

Fraţii noştri germani, cari prin marea lor osteneală şi-au înfiinţat o şcoală pentru înaintarea pe terenul eucaţiei în Rochester, New York, din care sute de misionari au ieşit, unii prin America, iar alţii prin Burma, China, Africa şi alte părţi ale lumei, spre a predica Cuvîntul Lui Dumnezeu. Acest institut, având ca principal pe bătrânul frate Profesorul Remaker, a binevoit cu bucurie să primească în sânul său şi pe tinerii noştri români, ştiind marea lipsă în poporul nostru.

În aceasta şcoală avem deja trei tineri, dintre cari unul până acum nu a fost cunoscut fraţilor şi cetitorilor noştri, cu toate că e şi el român, născut în România. Dară sper în Domnul, va fi cunoscut de acum nainte.

Acest frate tânăr cu numele Pavel Evsceff, este născut în România, judeţul Tulcea, a venit şi el ca alţi mulţi tineri la America şi auzind Cuvîntul Domnului   l-a primit în inimă, urmând Lui Christos. N-a fost cunoscut de poporul nostru român, din cauză că el n-a venit în contact cu românii. El a primit pe Domnul în anul 1913, în oraşul Winnipeg, Man., Canada și venind aici, (în SUA) se luptă din răsputeri spre a înainta în lucrul Domnului.

Noi îl recomandăm pe fratele Pavel Evsceff tuturor fraţilor în Christos şi-l asigurăm de dragostea noastră frăţească în toate momentele. El este un bun ostaş al Lui Christos şi, fraţilor români, nu-l uitaţi. Cred că în viitor va putea cerceta, mai ales în timpul vacanţei, pe unii fraţi, îl recomandăm la oricare adunare ca pe un frate vrednic. Iar pe fratele tânăr îl rugăm a ne ajuta în lucrul cel mare şi sfânt pe care-l avem, a ne ajuta la foiţa “Creştinul,” spre a ne scrie câte un articol, ştiindu-l că are un dar deosebit pentru a mânui pana. Noi din inimă plină de bucurie îl rugăm ca să folosească acest talent, a se face de cunoscut între fraţii noştri şi credem că va şi face aceasta.

P. ANDRIŞAN, Student în Seminarul teologic din Rochester, N. Y”.

 

Surse:

Șerban Drutzu

Vasile W. Jones

Creștinul

Farul Mântuirii





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu