miercuri, 21 august 2024

Teologia biblică despre viață și moarte în consilierea creștină - de Mihai Emanuel Micula

 

Felicit cu mult respect pe pastorul Mihai Emanuel Micula de la Biserica Creștină Baptistă „Betel” din Satu Mare, pentru curajul de a se apleca peste aceste subiecte grele. Toate cele patru capitole ale cărții au luat în dezbatere subiecte dificile, grele și greu de aplicat în viață și din cauza sensibilității umane.

Cele patru capitole sunt:

      I.          Consilierea creștină în cazuri de moarte sau doliu.

    II.          Aspectele sociale, științifice și teologice ale morții.

  III.          Importanța eshatologiei în consilierea creștină.

  IV.          A Doua Venire a lui Cristos și învierea: mântuirea și condamnarea finală.

 Autorul înțelege importanța consilierii creștine și ne ajută să înțelegem felul cum Dumnezeu ne învață să facem această lucrare fără să mai răsucim un cuțit într-o rană deschisă. Autorul ne ține sub aripile lui Dumnezeu și nu ne lasă să alunecăm spre soluțiile omenești, care se pare că sunt înțelepte, dar nu întotdeauna converg cu învățătura Creatorului.

Cartea este scrisă din inima unui păstor care împarte drept Cuvântul, nu lingușește, nu este ambiguu, ci spune clar învățătura Evangheliei într-un spirit de dragoste și pasiune.

Câteva cuvinte din introducerea cărții:

„Decesul, doliul, jelirea și viața după moarte reprezintă subiecte de actualitate pentru omenire. De-a lungul istoriei, s-a încercat explicarea evenimentelor ce se petrec în momentul decesului și după acesta, dar acest lucru a produs și mai multă confuzie în mintea celor mai mulți, deoarece numeroase opinii au fost exprimate și apoi transformate în doctrine greu de argumentat științific sau biblic. Totuși, credința bisericilor trebuie întemeiată pe revelația biblică, în timp ce datele obiective cu privire la moartea fizică sunt preluate din cercetarea științelor medicale, pentru că cele două nu se contrazic, ci dimpotrivă, se completează.

În același timp, un alt subiect important și actual este consilierea creștină în cazuri de moarte sau doliu, care are rolul de a oferi un sprijin persoanelor ce trec prin suferințe. Rolul consilierului este determinant în procesul vindecării rănilor din viața unui om care a pierdut o persoană dragă”.

Cartea a văzut lumina tiparului la  Oradea : Casa Cărţii, 2023, are 110 pagini și se poate comanda la editură sau librăriile creștine.

Recomand această carte tuturor acelora care vor să aibă un cuvânt de mângâiere atunci când nevoia impune.

Mihai Emanuel Micula este pastor la Biserica Creștină Baptistă „Betel” din Satu Mare. Este căsătorit cu Denisa și Dumnezeu le-a dat o fetiță, Estera Eloise. Este licențiat în asistență socială în cadrul Universității București, licențiat în teologie la Institutul Teologic Baptist din București. A finalizat cursurile de master din cadrul Facultății de Teologie Baptistă din București, iar în prezent studiază în cadrul programului de master din cadrul Institulului Internațional TCM.  






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu