vineri, 25 octombrie 2019

„Un secol de har”, 1919–2019, la Câmpulung Moldovenesc






Mulțumesc fratelui păstor Cătălin Croitor, care a avut pe inimă să împărtășească bucuria pe care Dumnezeu a dat-o  Bisericii Creștine Baptiste din Câmpulung Moldovenesc și mi-a pus la dispoziție următorul material. „Un secol de har”. Este un secol în care Dumnezeu s-a uitat spre Câmpulung Moldovenesc și-a ridicat un popor al Lui, care să-i facă voia, la format și la păzit. 
Dumnezeu merită toată slava.
Așteptăm și alte bucurii, ca acestea să le împărtășim cu toții. 






Material realizat de fratele Mihai Suciu

         28 septembrie 1919. În apa rece a râului Moldova pășesc sfioase cinci persoane: Grigore Cocuța, în vârstă de doar 18 ani, o familie tânără, Sultana și Gheorghe Beligan și încă doi tineri, doi frați de 21 și 24 de ani, Ion și Gheorghe Irimescu. Alături de ei, Onofrei Calancea din Pătrăuții Bucovinei, cel care avea să oficieze primul botez noutestamentar din Câmpulung Moldovenesc. Prin acest act de cult se năștea acum o sută de ani prima biserică baptistă din tot județul Câmpulung și una dintre cele mai vechi din întreaga Bucovină, biserică aflată duminică, 11 august 2019, în sărbătoare.
        
         În 1914, Câmpulungeanul Toader Ursache fusese mobilizat și trimis pe frontul Primului Război Mondial. Scăpat ca prin minune dintr-o explozie de obuz care i-a decimat plutonul, s-a decis să-și schimbe radical modul de viață. Aflase de la un camarad despre credința mântuitoare în jertfa Domnului Isus Hristos și acum era ferm hotărât să-și pună viața la picioarele Fiului lui Dumnezeu, Cel care murise și înviase și pentru salvarea sufletului lui. În 1916, la Budapesta, a și primit botezul noutestamentar și, odată întors acasă, avea să-i vorbească bunului lui prieten Grigore Cocuța despre calea mântuirii. Despre calea aceasta avea să afle și Sultana, sora lui Grigore, care la rândul ei avea să-i spună soțului ei Gheoghe despre salvarea minunată prin jertfa lui Hristos.
         Se întâlneau împreună la Toader Ursache acasă. Fiind înstărit, el avea o casă mare, primitoare. Se rugau, cântau și cercetau împreună Scripturile pentru zidirea lor sufletească. Li s-au alăturat cei doi frați Irimescu veniți în județul Câmpulung, la niște prieteni, din Bilca, de lângă Vicov. Gheorghe Irimescu aflase despre Hristos și despre jertfa Lui mântuitoare în prizonieratul din Rusia, unde îl dusese războiul. Fratele lui mai tânăr, Ion, încă nu era pe deplin convins de Evanghelia mântuirii pe care o aflase și el în război, dar cercetând mai îndeaproape Noul Testament, se hotărâse și el să urmeze calea îngustă a pocăinței și a credinței izbăvitoare.
         Despre grupul acesta gata de a primi botezul cu apă poruncit de Scripturi tuturor celor ce cred au aflat și cei câțiva slujitori baptiști din Pătrăuții de Jos, unde funcționa deja o comunitate baptistă românească. Biserica de aici, un fel de centru de comandă baptist pentru toată Bucovina acelor vremuri, l-a încredințat pe Onofrei Calancea să oficieze botezul de la Câmpulung. Au urmat alte botezuri, aproape an de an, și comunitatea câmpulungeană s-a mărit și s-a închegat frumos. A beneficiat de slujirea unor creștini baptiști localnici dedicați care, fără pregătire teologică specială, au menținut crezul și practicile evanghelice sănătoase: Gheorge Miruțoi, Petru Flocea, Petru Coman, alături de slujitorii baptiști din zonă: Nicolae Ruști, Silvestru Ungureanu, Nichita Zegrea. Biserica a avut parte, însă, și de vremuri mai aspre, culminând cu persecuțiile și interdicțiile din perioada dictaturii antonesciene. Și parcă la fel de aprigi ca anii de prigoană au fost cei ai incertitudinilor și clarificărilor doctrinare, biserica fiind asaltată de învățături și precepte străine credinței baptiste dintru început, în deceniile 1930–1940, când întreaga comunitate bucovineană era asaltată de curentele penticostal-charismatice sau milenariste.

         11 august 2019. Mărindu-L pe Domnul care i-a ținut tari în credință, credincioșii câmpulungeni au celebrat „un secol de har“, la sărbătoarea lor invitându-i pe toți cei care de-a lungul vremii le-au fost părtași în păstrarea vie a credinței și a mărturiei creștine baptiste. Sub coordonarea fraților Cornel Adrian Betiuc, slujitor localnic al bisericii, și Cătălin Croitor, pastor sucevean binecunoscut câmpulungenilor, serbarea centenarului i-a avut ca invitați pe reprezentanții locali ai credincioșilor adventiști (Ovidiu Luncanu) și penticostali (Petru Mândrilă), pe reprezentanții comunității baptiste sucevene, pastorii Dan Boingeanu și Viorel Candrianu (cel din urmă printr-un mesaj scris) și pe Vasile Hoblea, pastorul bisericii surori din Vatra Dornei (tot printr-un cald mesaj scris). Un cuvânt emoționant și mobilizator citit adunării sărbătorești a venit din partea președintelui Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, pastorul Viorel Iuga din Arad.
         De o atenție deosebită s-a bucurat pastorul Octavian Baban din București, un urmaș al lui Dumitru Baban, cel care a slujit biserica din Câmpulung între 1954 și 1964, după ce biserica fusese înjumătățită de secesiunea penticostală din 1953. De slujirea lui Dumitru Baban se leagă și actuala casă de rugăciune, începută în 1955 și inaugurată doi ani mai târziu. Cornel Betiuc, unul dintre amfitrionii evenimentului, a prezentat foarte succint evenimentele istorice ale începuturilor bisericii câmpulungene. Un mesaj cald de bunvenit, de mulțumire și încurajare a întregii asistențe a avut Nicu Gavril, cel din urmă pastor al bisericii.


         Cu cuvinte inspirate și pline de Duh au salutat și încurajat adunarea festivă Victor și Mircea Mitrofan, fiii mai mari ai pastorului Mihai Mitrofan, cel care a slujit aici între anii 1974 și 1989. Emoționantă a fost și rostirea sorei Raveica, văduva pastorului Victor Bodnariuc care a slujit aici în perioada 1963–1973. În scurte cuvinte, George Șoldan, din comuna vecină Vama, l-a evocat pe primul credincios baptist câmpulungean, Toader Ursache. Nicolae Tomulețiu din Sibiu, un veteran al lucrării duhovnicești în biserica din Câmpulung unde a slujit în anii 70 ai secolului trecut, ajuns acum la frumoasa vârstă de 92 de ani, a uluit asistența prin cântarea și mesajul inspirat alese și prezentate.
         O succintă trecere în revistă a slujirii depuse în Câmpulung a avut David Chideșa, pastor al acestei biserici între anii 1990–1997, acum pastor-misionar în Carpații Ucrainei. Din Pojorâta, comună vecină Câmpulungului, unde ființează o biserică baptistă înfrățită, a adus un mesaj evocator și mobilizator pastorul Ștefan Bărbuță, ginerele unui pionier al credinței baptiste din regiune, Petru Flocea. Grupul coral bărbătesc sucevean „Laudă Mielului“, din care face parte și Liviu Mitrofan, un al treilea fiu al pastorului amintit mai sus, prin cântările cu mesaj răscolitor și mobilizator, a armonizat și îmbogățit consistent atmosfera sărbătorească.
        
         Vremea deosebit de frumoasă de afară din duminica sărbătorii a înlesnit realizarea fotografiei finale de grup, urmată de emoționanta dezvelire a unei plăci memoriale, cu participarea celui mai vârstnic credincios baptist de aici, Petruț Țăranu, de 92 de ani, botezat în apa Moldovei în urmă cu șapte decenii. Participanților la eveniment li se solicitase, încă de la sosire, de către Ilie Mareci, sufletul organizator al sărbătorii, permisiunea pentru fotografii individuale destinate unui album centenar, fotografii ce pot fi vizionate pe Facebook: https://www.facebook.com/betel.campulung/.
         Binevenita masă festivă, în care tradiționalele sarmale au strălucit alături de savuroasa lasagna preparată profesionist de Adriano Galani, soțul Lilianei Ursu din Brescia, și ea fiică a bisericii din Câmpulung, a pus punct final evenimentului sărbătoresc al baptiștilor de la poalele Rarăului.
         (A consemnat Mihai Suciu, mihai.suciu@ymail.com)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu