vineri, 25 octombrie 2019

Boșneac Sima, 1924 – 1997, din Firiteaz



Fratele Boșneac Sima este nepotul lui Sima Popovici și văr primar cu Alexa și Pitt Popovici.
Fratele Sima Boșneac s-a născut în ziua de 3 iulie 1924 în localitatea Firiteaz din județul Arad. Părinții fratelui se numeau Vasa și Elena. Aceștia erau credincioși baptiști de naționalitate română, având ca și  ocupație agricultura. Domnul le-a dăruit 7 copii.
Sima Boșneac urmează 7 clase primare în comuna natală, în timpul liber muncind cu ziua prin sat, ca să poată să acopere nevoile familiei, iar vara mergea la stână să aibă grijă de oi.
Deși mergea la biserica baptistă cu părinții, a simțit că este păcătos și are nevoie de mântuire, așa că pe data de 5 septembrie 1938 îmbracă haina albă a botezului nou-testamentar, fiind botezat de fratele Dumitrașcu Marin.
În anul 1939, pe când avea doar 15 ani, este arestat împreună cu alți membri din biserică și dus la tribunal în Timișoara, unde a stat în arest 10 zile, după care a fost eliberat pe cauțiune alături de ceilalți. Cu toate acestea, în anul 1940, a fost judecat și condamnat la o amendă de 1.000 lei, sumă foarte mare la acea vreme. Din păcate, neavând cu ce plăti acea sumă, a făcut o lună de închisoare.
În anul 1946, este încorporat de Centrul Militar Român din Lipova ca militar la Securitate și lăsat la vatră în anul 1948 cu gradul de caporal.
În anul 1948 a început cursurile Seminarului Teologic din București. Anul 1951/1952 îl întrerupe din cauza unor probleme de familie și le continuă în 1952/1953 când își încheie cursurile teologice.
În ziua de 8 septembrie 1949, se căsătorește cu sora Elena, născută Butăriță. Domnul le dă un băiat și doua fete: Eugenia, născută în Firiteaz, în anul 1950 și Dorina născută în Radna, 2 ani mai târziu, în 1952 și Valentin Boșneac, medic de profesie, a fost și deputat  de Caraș Severin în Parlamentul României și profesează acum medicina în localitatea Oțelu Roșu.
În anul 1950 se mută cu familia la Radna, în raionul Lipova, regiunea Arad.
În anul 1953 este chemat de fratele Cure Simion să păstorească Biserica Creștină Baptistă din Obreja și bisericile din jur, raionul Caransebeș.
În ziua de 6 ianuarie 1954, fratele Sima Boșneac este ordinat în Biserica Creștină Baptistă din Obreja, iar comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați: Alexa Popovici, Pitt Popovici, Cure Simion, Chiciu Gheorghe și Munteanu Petru.
Bisericile ce urma să le păstorească erau: Obreja, Ciuta, Valea Bistrei, Voislova, Marga, Rusca Montană, Oțelul Roșu, Borteș și Bucova.
În anul 1964, fratele Sima se mută cu familia la Oțelul Roșu și păstorește biserica de acolo până în anul 1986, când iese la pensie.
În ziua de 19 noiembrie 1997, Domnul îl cheamă acasă în împărăția Sa cerească.

Surse:
Ioan Bunaciu
Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu