marți, 22 octombrie 2019

Popovici Petru (Pitt) 1918 – 2019 din Harrisburg



La sfârșitul unei vieți de 101 ani, care totuși se sfârșesc, prezint o scurtă biografie a fratelui Popovici Petru, zis Pitt, frate de corp a lui Alexa Popovici despre care am scris AICI.
Poți vedea mai multe despre viața fratelui Pitt la Barzilai-en-Dan AICI, dar și AICI.
O viață lungă în slujba Domnului și a poporului Baptist din România, America și de pretutindeni.
A fost o voce în timpul regimului comunist prin cărțile pe care le-a scris și trimis în România, si vocea pe care o ascultam în fiecare săptămână la Radio prin stația „Trans World Radio Monte Carlo Monaco.
S-a născut la data de 12 septembrie 1918, în oraşul Harrisburg, Pennsylvania, din părinții Sima și Zana, de naționalitate română și ocupația în România de plugari, de loc din localitatea Firiteaz, jud. Timiș, România.  Fratele Pit  a avut cetățenie română și americană, cetățenie ce l-a ajutat în perioada comunistă.
Face 4 clase primare, iar apoi liceul teoretic și Seminarul Teologic Baptist din București între ani 1937 - 1940.
În anul 1930 a fost bătut crunt încat a necesitat spitalizarea, de  către preotul ortodox Szilagy din Firiteaz, pentru că nu a vrut să facă semnul crucii.
În anul 1937 fiind convis că are nevoie de mântuirea Domnului, aceptă să fie botezat în ziua de 27 august 1937.
Din anul 1939 publică articole la revista Farul Creștin. Primul articol s-a numit „Poate un Păcătos pierdut să fie mântuit? În anul 1940 publică un articol „Piedici în calea Evanghelizării” punctul I. E prea greu, II. O să ne câștigăm contrarii, III. Nu o să vină nimeni și IV. Nu e cine să țină Evanghelizarea”. Va publica articole și în revista Îndrumătorul Creștin Baptist.
În anul 1940 este încorporat la Marina Militară și în anul 1945 lăsat la vatră cu gradul de sergent.
În ziua de 24 octombrie 1945 se căsătorește cu sora Hortensia născută Cristea și Domnul le-a daruit trei fete: Iedidia, Angela și Agnia.
În ziua de 2 decembrie 1945 este ordinat în Biserica Creștina Baptistă din Arad Pârneava de frații: Alexa Popovici, Truța Ioan și Cicirean Gheorghe.
În anul 1953 intră în lucrarea Domnul ca pastor la Biserica Baptistă nr. 1 din Timișoara.
Între ani 1960 - 1963 din cauză că nu a vrut să pună în practică reglementările guvernului comunist care îngrădeau și limitau sustinerea de servicii religioase fratele este destituit din slujba de pastor și repus în drepturi în anul 1965.
A tradus în anul 1947 și tipărit la editura: „Farul Creștin” cartea „Adevărul într-o coajă de nucă a lui H. Sayles.
A scris cărțile: “Lumini peste veacuri” două volume, “Ești sigur?”, “Rugul în flăcări sau Viața lui D.L.Moody”, “Colț de rai”, “Glasul martirilor creștini din primele secole”, “Există viață după moarte”, “Graiul Proorocilor”, “Biblia este totuși adevărată” și altele.
 La Congresul Tineretului Baptist din România ținut în 16-18 august 1946 de la Reșița, fratele Pit Popovici a fost ales președinte al „Școalelor Duminecale din România”. În calitatate de președinte ales semnează la acel congres „Regulamnetul de organizare a Școalelor Duminecale din România.
A fost și președinte al Comunității Creștine Baptiste de Arad. A făcut parte din Comitetul Uniunii Comunităților Creștine Baptiste din R. S. R. La Congresul Cultului Creștin Baptist din R. P. R. din București 28-30 mai 1965, fratele Pit Popovici cere binecuvântarea Domnului peste lucrările congresului pentru ziua de 29.
În anul 1965 cere viza de emigrare în baza cetățeniei americane și o primește în anul 1967. După plecare în America, fratele Pitt Popovici ajută mult România, iar după anul 1990 și mai mult.
În ziua de 21 octombrie 2019 fratele Pitt Popovici a plecat acasă la Domnul după o viață frumoasă și bogată pe ogorul Evangheliei.

Surse:
Alexa Popovici
Ioan Bunaciu
Stoica Daniel
Arhive
Farul Creștin
Îndrumătorul Creștin Baptist





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu