duminică, 12 aprilie 2020

Marcu Maria 1922 -1999, din Duleu


De unde ne vine literatura baptistă veche? De la autor, tipar și editurile care  le-au pus în circulație. Dar acestea  s-au întâmplat cu 120 de ani încoace, în toate perioadele istoriei noastre baptiste. Eu, prin mila Domnului și îndurarea Lui, am primit de la fratele Ioan Moisa din Reșița. Fratele a primit de la mama lui, Maria, născută în anul 1942, iar în anul 1968 a primit botezul și a plecat la Domnul în acest an, 2020. Mama sa a primit cărțile tot de la mama ei, pe care o prezentăm mai jos.
Sora Maria Marcu s-a născut în anul 1922 în localitatea Duleu, județul Caraș Severin.
În anul 1935, la la vârsta de 14 ani, primește pe Domnul Isus în viața ei și este botezată. Este botezată în localitatea Vermeș, iar la botez a predicat fratele Ioan Socaciu.
Acolo la Biserica Creștină Baptistă din Duleu au mai cumpărat cărți și aveau abonamente la reviste baptiste, în afară de sora Maria Marcu și Patacă Teodor, cumnatul surorii Maria și Petru Rămneanțu, un frate din Biserica Baptistă din Duleu, care s-a ocupat de obținerea autorizației pentru biserică.
Maria fica, Chișmorie,
Maria Marcu

La sora Maria Marcu i-a plăcut să cânte cântările Domnului și să recite poezii, nepotul ei, fratele Nelu Moisa, mai păstrează cu mare drag caietele scrise de bunica lui, dar avea și cărți tipărite.
Fratele Ioan mi-a dat câteva cărți ca să completez la cartea: „Literatură baptistă”, printre ele este și o carte de mare valoare. Este scrisă în anul 1932, cu titlul „Câteva Noţiuni de Administraţie și Instrucție Civică” pentru folosul cetățeanului roman, de Teodor Fânaţa şi D. S., cu preţul de 20 lei buc.
Am mai primit:
1.    O noapte nedormită, tradusă de Vasile Berbecar.
2.    Înmormântat de viu.
3.    Îndrumătorul Societăților Tineretului Baptist, de Ioan Cocuț.
4.    Ciobanul împărat (viața lui David), de Daniel Pascu.
Și alte câteva pe care le-a dăruit pentru circulația informației.
Mulțumesc frate Ioan Moisa din Reșița.

1958


Caietele


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu