duminică, 19 aprilie 2020

Imbrea Iosif 1903 – 1992 din Prelipeți



Fratele Iosif Imbrea s-a născut în 2 iunie 1903 în localitatea Prilipeți, județul Caraş-Severin. Părinții lui se numeau Gheorghe și Ana fiind de religie ortodoxă și naționalitate română.
Face 4 clase primare în localitatea natală iar mai târziu urmează două cursuri pentru predicatori.
Auzind Evanghelia a fost convins de păcătoşenia sa, fiind botezat în 29 iunie 1919 de către fratele Ştefan Ignea.
A fost încorporat în armată în anul 1925 de  Centrul Militar Caransebeș la Regimentul 17 Infanterie. A făcut stagiul militar în Lugoj, unde a frecventat Biserica Baptistă care era păstorită de fratele Dumitru Drăgilă, originar tot din Prilipeți. La finalul stagiului militar este invitat de către pastorul Drăgilă să lucreze ca evanghelist în Lugoj şi în împrejurimi.
 În luna noiembrie 1928 este ordinat ca păstor pentru Biserica din Lugoj şi filialele acesteia, slujiind până în anul 1933. Odată cu divizarea Bisericii din Lugoj, la 1 ianuarie 1934, fratele Imbrea formează o nouă biserică, dar din fericire, la 1 august 1938 cele două grupuri de credincioşi hotărăsc să se reunească.
În anul 1930 fratele Imbrea Iosif participă la o serbare organizată de Societatea  de tineret și a Școlii Duminecale în localitatea Jupalnic din cercul Orșova.
În ziua de 28 ianuarie 1940 fratele Iosif participă în localitatea Criciova la deschiderea Casei de rugăciune, care a fost închisă de autorități 14 luni  și la care au participat frați din 18 localități.
La Biserica Creștin Baptistă din comuna Căvăran județul Severin fratele Iosif Imbrea oficiază un botez cu 18 persoane. A fost ajutat de frații: Pavel Rădulă și Savu Peteanu. A fost prezentă și sora Fibia Popovici misonară.

Din 1938 fratele avea să slujească bisericile din jurul Lugojului până la pensionarea sa. A lucrat în Gavojdia, Cireșul, Lugojel, Sălbăgel, Criciova, Crivina și Jdioara.
După moartea soțieisale Ileana, se mută în Bucureşti, la fiul cel mare, unde îşi sfârşeşte şi alergarea pământească. Înmormântarea fratelui a avut loc la 23 ianuarie 1992, în cimitirul din Lugoj, slujba înmormântării fiind condusă de pastorii Teodor Turcu şi Mihai Huşanu.
Surse:
Ionel Tuțac
Arhive
Farul Creștin
Farul Mântuirii


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu