duminică, 19 aprilie 2020

Bandur Pavel 1850 – 1933 din Chitigaz



Fratele Bandur Pavel s-a născut în data de 9 septembrie 1850 în localitatea Chitigaz     ( Kètegyhàza) din Ungaria, un sat cu o populație majoritară de etnie română. S-a mutat în Curtici unde a slujit ca dubaş ( toboşar) la primăria din localitate. Aici a auzit Evanghelia de la soția sa şi de la colegul său Teodor Clepa. Soția sa a fost una din primele 3 femei din Curtici care şi-au deschis inima la Evanghelia propovăduită de Mihai Brumar, iar colegul său, Teodor Clepa, a fost primul bărbat pocăit din Curtici.
În 20 iulie 1890 Pavel Bandur a fost botezat în localitatea Şilindia de către Mihai Cornea.
În anul 1891 s-a mutat ca dubaş ( toboşar) în satul Luguzău, unde a dus şi flacăra Evangheliei. Printre cei care au auzit Cuvântul lui Dumnezeu şi şi-au mărturisit credința în Domnul Isus ca Mântuitor personal, cu ocazia primului botez din această localitate, la 7 iunie 1894, a fost şi primarul comunei Luguzău, Gheorghe Ginga.
În anul 1909 fratele Bandur Pavel locuia la Lugoj și cerea prin revista Adevărul un rotar pentru localitatea Satu-Mic.
În ziua de 11 martie 1914 a avut loc în Biserica Creștină Baptistă din Lalașinț o conferință. Această Conferință a fost prezidată de fratele pionier, bătrânul, Cornea Mihai ajutat de un alt frate înaintaș, Gheorghe Slev. Fratele Ignea Ștefan a prezentat greutățile mari pe care le are din cauza teritoriului întins pe care îl deservește. Atunci conferința a aprobat propunerea ca fratele Bandur Pal să primescă 11 adunări.
Bandur Pavel a fost pastorul Bisericii Baptiste din Lugoj, în perioada 1914-1919. La inițiativa fratelui Ştefan Ignea, fratele Pavel Bandur s-a mutat la Lugoj pentru a păstori Biserica Baptistă din acest oraş.
Aici a oficiat primul botez la lumina zilei, în 10 iunie 1915, iar la cel de-al doilea botez făcut în râul Timiş, în 19 octombrie 1915, Evanghelia a fost predicată de către pastorul Ştefan Ignea. Fratele Pavel Bandur a fost un slujitor sever, plin de zel şi cu spirit misionar.
În ziua de 14 iune 1917 se organizează o Conferință ținută de frații: Vasile Berbecar și Florean la Lugoj, gazdă fiind Biserica Creștină Baptistă și cei doi frații predicatori: Bandur Pavel și Ignea Ștefan care au prezentat neputința lor de a sluji cum trebuie bisericile și administrarea botezului.
A plecat în veşnicie la data de 3 martie 1933, fiind înmormântat în Cimitirul Baptist din Lugoj.
Surse:
Ionel Tuțac
Adevărul
Solul Păci


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu