duminică, 5 aprilie 2020

Dan Emanuel Titus 1933 – 2016 din Cluj



Prin acest articol pus la dispoziție de fratele Ghiță Capotă din Mărgău județul Cluj familia fratelui Ioan Dan se întregește. Fratele Titus este fiul fratelui Ioan Dan vezi AICI și frate nu Ioan Alexandru Dan vezi AICI.
Dr. Emanuel Titus Dan din orașul League City, statul Texas a încetat din viață sâmbătă, 6 februarie 2016, în vârstă de 82 de ani. El s-a născut la data de 15 mai 1933 în Cluj, România din părinții Ioan și Ana Bruda Dan. Fratele Dan a locuit în mai multe orașe din România, în Sibiu, Sighișoara și Iași, dar orașul său natal l-a considerat a fi Richmond din Virginia, SUA.
În armata română a avut gradul de căpitan rezervist. A studiat la Institutul Politehnic din Cluj – Napoca fiind licențiat în Inginerie mecanică. A absolvit Conservatorul de Muzică George Enescu din Iași. A obținut masterul și doctoratul în studii religioase la Seminarul Teologic Baptist din Louisville, Kentucky. Fratele Emanuel a urmat și cursuri educaționale la Conservatorul Baldwin – Wallace din Berea, Ohio, obținând un atestat în predarea muzicii și a educației bilingve. De asemenea a făcut și școala de aviație atât în România cât și în America, având licență de pilot privat în America și Australia.
A lucrat ca și Inginer șef pentru o companie industrială din Sarmaș, România și ca inginer mecanic la o companie de automobile. Timp de 12 ani a lucrat ca și profesor și inginer mecanic  în cadrul Școlii Tehnice a Căilor Ferate Române din Cluj. Și-a petrecut 5 ani ca  profesor de muzică  și asistent pedagogic în programul Bilingv demarat de Comisia de Educație din Cleveland, Ohio.
Timp de 14 ani Titus a fost în slujba Comisiei Misionare Nord – Americane, lucrând în Ohio cu imigranții români. El a activat și ca pastor al bisericii Baptiste române din Parma /Strongville, Canton și Akron, orașe din Ohio.
Titus a fost ales să fie misionar în Comisia Misionară Internațională în luna august  1985. El a fost cel care a pus bazele primei Biserici Baptiste Române din Sydney, Australia, biserică pe care a și păstorit-o. În 1992 a fost ales drept primul președinte al Asociației Baptiste Române din Australia, asociație compusă din biserici aparținătoare orașelor Melbourne, Sydney, Brisbane, Adelaide și Perth. În anul 1997, fratele Emanuel Dan a fost transferat la Melbourne, unde a fondat  Biserica Baptistă Română în zona vestică a Melbourne-ului, biserică în care a fost și pastor. În septembrie 2002 a ieșit la pensie.

Memoria îi este prețuită de către soția sa, Fulga Pascu, născută în Arad, România; de către copiii săi: Ștefana Doriana Dan Laing (Doctor în Istoria Bisericii), Titus Mircea Dan (Pilot/Căpitan, Forțele Aeriene Americane), Ioan Radu Dan ( Licențiat în Interpretare muzicală, Universitatea Mercer). Este regretat și de alte multe rude, prieteni apropiați și cunoștințe.
Familia a cerut în memoria lui, în loc de flori, să fie făcute donații către Comisia Misionară Internațională la www.imb.org.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu