miercuri, 16 decembrie 2020

Dega Iovan (Avram) 1939 – 2020, din Mesici, de Ionel Tuțac

 


Iovan (Avram) Dega senior, un veteran al credinței baptiste din Banatul Sârbesc, a plecat acasă. Am aflat în această săptămână de la pastorul Trajan Kacina, un fost student al Institutului Biblic Baptist din Timişoara, că fratele Iovan (Avram) Dega senior, şi-a sfârşit alergarea pământească la vârsta de 81 ani. L-am cunoscut pe pastorul Avram Dega senior, în anul 1999, atunci când am început un parteneriat al Comunității Timişoara, cu Bisericile Baptiste Româneşti din Banatul Sârbesc. La acea vreme, era liderul de necontestat al mişcării baptiste printre românii din Serbia. Un bun doctrinar, un pastor preocupat de creşterea şi maturizarea bisericilor, un excelent evanghelist şi o gazdă foarte ospitalieră. Am participat alături de el şi de alți lucrători din Banatul Sârbesc la numeroase evenimente: botezuri, conferințe, evanghelizări. Prin intermediul fratelui Trajan Kacina, am intrat în posesia câtorva informații biografice.

Pastorul Iovan (Avram) Dega senior, s-a născut în data de 24 mai 1939, în localitatea Mesici, din fosta Iugoslavie.

La vârsta de 14 ani, în ciuda opoziției familiei, s-a convertit în Biserica din satul natal la credința baptistă. S-a botezat în data de 26 august 1956, în localitatea Nicolinț, cu ocazia celui mai mare botez pe care l-au avut românii din Banatul Sârbesc.

S-a căsătorit cu Rahela Picioane din Nicolinț, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu 5 copii: Avram, Petru, Lidia, Ana şi Iosif.

După satisfacerea stagiului militar, în Croația, s-a reîntors în satul natal, unde a început să predice Evanghelia.

Între anii 1963-1965 a locuit în localitatea Satu Nou, unde a pus bazele unei biserici baptiste. În anul 1965 s-a reîntors în Mesici, de unde a misionat în fiecare duminică în localitățile: Sălcița, Iablanca, Grebenaț, Nicolinț, Ecica, ş.a. Cele mai multe misiuni le-a făcut cu bicicleta. Indiferent că era frig sau cald, ploaie sau zăpadă, fratele Avram se străduia să ajungă la frații şi surorile lui de credință.

A fost ordinat în slujba de diacon în anul 1972, iar în anul 1993 a fost ordinat în slujba de păstor în Biserica Baptistă din Vârşeț. A slujit mai multe mandate ca secretar şi preşedinte al Cercului (Comunității) Bisericilor Baptiste Române din Banatul Sârbesc. Fratele a scris numeroase poezii şi articole în ziarele româneşti şi a realizat emisiuni creştine la posturile de radio şi televiziune româneşti din Banatul Sârbesc.

După 81 de ani de viață şi 64 de ani de alergare pe ogorul Evangheliei, Dumnezeu l-a chemat, în data de 6 decembrie 2020, pe fratele Avram Dega senior, la odihna cerească. Serviciul de înmormântare a avut loc în data de 8 decembrie 2020, în oraşul Vârşeț (Vrsac). Evanghelia a fost vestită cu prilejul înmormântării de frații Trajan Kacina şi Traian Marcovicean. Dumnezeu să mângâie familia îndoliată şi să ridice alți lucrători destoinici printre românii din Banatul Sârbesc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu