marți, 22 decembrie 2020

Taloș Vasile Alexandru 1944 – 2020 din Cisnădie

 

Vasile Alexandru Taloş s-a născut la 19 mai 1944, în comuna Cisnădie, raionul Sibiu, regiunea Brașov. Tatăl fratelui Vasile  Alexa s-a născut în Prodănești, iar soția Elena în Lupoaia, județul Sălaj. După ce s-au căsătorit, s-au mutat în Cisnădie. După o ședere de câțiva ani, s-au mutat în Jibou, județul Sălaj, unde fratele Alexa a slujit ca păstor al bisericilor baptiste din Zalău, Peceiu şi al celor de pe Valea Agrijului.

Vasile Taloș primește pe Domnul Isus în viața sa și în ziua de 13 iunie 1965 este botezat de fratele Simion Rusu.

În anul 1965 a început cursurile Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti și a absolvit în 1969. În același an a fost ordinat pastor al Bisericii “Sfânta Treime” din Bucureşti. În perioada comunistă, fratele Taloș acesta a absolvit și Facultatea de Drept.

S-a căsătorit în anul 1969 cu Cornelia şi Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Claudiu şi Corina.

La Congresul Cultului din 1972, fratele Taloș a luat cuvântul şi a cerut ca botezul să fie considerat act de cult, asemenea Cinei Domnului, şi păstorii să-l poată îndeplini fără să ceară aprobare.

În timpul comunismului, a fost secretarul Comunității Baptiste de București, a fost ales în 1988  în Comitetul de conducere al Uniunii, a făcut parte din comitetul de redacție al revistei cultului, „Îndrumătorul Creștin Baptist” și a fost profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.

În ziua de 13 martie 1990, a avut loc în locașul de închinăciune al Bisericii Creștine Baptiste „Sfânta Treime” din București întrunirea reprezentanților unor culte evanghelice pentru constituirea „Alianței Evanghelice”, iar fratele Vasile Taloș a fost ales președinte.

Fratele Traian Grec, după ce a trecut prin cele trei congrese de lucru din anul 1990, organizează la Sala Palatului, al 30-lea Congres al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, 3-5 mai 1991. Congresul a ales președinte al Uniunii pe fratele Vasile Taloș.

Țară liberă, Congres liber și Cultul Creștin Baptist din România pornește liber, prin credința în Dumnezeu, spre viitor și spre a duce Evanghelia mai departe.

În 15-17 iunie 1995, la Biserica Baptistă „Emanuel” Oradea, are loc al 31-lea Congres al Bisericilor Creștine Baptiste din România. La acest congres, fratele Vasile Taloș este ales din nou președinte, pentru al doilea mandat.

Între anii 1999-2003, a slujit ca vicepreşedinte cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste, iar între anii 2003-2008 a slujit ca director al Casei de Pensii şi Ajutoare a Cultului Creştin Baptist.

A predat cursuri de Vechiul Testament, Misiologie, Dinamica Bisericii, Erezii contemporane şi Drept bisericesc la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti (1990-1998) şi la Universitatea Emanuel din Oradea (1998-2004).

În anul 2008, fratele Taloș a obținut titlul de doctor în teologie la o universitate din America.

Fratele Vasile Taloș a fost un bun predicator și organizator, a avut curaj când a fost nevoie și a știut să lucreze cu înțelepciune în toată vremea.

În ziua de 22 decembrie 2020, Dumnezeu l-a chemat acasă pe slujitorul său credincios ca să fie împreună cu Stăpânul său pe care l-a slujit.

 

Surse:

Ionel Tuțac

Marius Silveșan

Teofil Mihoc

Arhivă

Creștinul Azi

Îndrumătorul Creștin Baptist

2 comentarii: