marți, 19 ianuarie 2021

Haranguș Gavril 1896 - din Dej

 


Fratele Gavril Haranguș s-a născut în ziua de 27 decembrie 1896 în localitatea Dej, județul Someș       ( azi Cluj). Părinții fratelui se numeau Ioan și Sofia de religie greco-catolică și naționalitate română.

Primele șase clase primare le face în orașul Dej apoi urmează școala de „Cantor Bisericesc” și se înscrie la școala de subofițeri.

În anul 1918 este recrutat de Centrul Militar Dej la Regimentul 81 Infanterie.

În ziua de 13 octombrie 1925 se căsătorește în localitatea Dej cu Maria, născută Stretea în ziua de 31 decembrie 1900.

Aude Cuvântul Domnului și se hotărăște să-L primească în inimă așa că în ziua de 7 iunie 1931 este botezat.

A fost activ încă din anul 1933 în lucrarea Domnului, prin urmare ceilalți frați au hotărât să-l ordineze ca predicator pentru cercul Someș. Ordinarea a avut loc în ziua de 10 septembrie 1936 la Biserica Creștină Baptistă din Dej, unde a lucrat ca păstor până în anul 1949 când și-a dat demisia din motive medicale. Însă mai târziu se întoarce la vechea religie și după puțin timp este chemat de Domnul în veșnicie.

În perioada slujirii sale ca păstor a activat cu dăruire în Cercul Someș, mergând să predice în bisericile unde era invitat și oficiind  acte de cult precum botezuri, căsătorii, înmormântări, binecuvântări.

În cercul de lucrare al fratelui (Someș) erau 358 de membri și 308 aparținători și copii. Fratele a locuit în Dej pe strada V. Codrului la nr. 21.

Surse:

Cornel Haranguș

Arhive

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu