miercuri, 6 ianuarie 2021

Precup Gheorghe 1897 – 1980, din Dumbrăveni

 


Fratele Precup Gheorghe s-a născut în ziua de 10 martie 1897 în localitatea Dumbrăveni, (atunci Canciu, județul Someș) județul Bistrița-Năsăud. Părinții se numeau Tihon și Maria, de religie greco-gatolică și naționalitate română.

A făcut 5 clase primare în localitatea natală.

În anul 1919 este încorporat la Centrul de Recrutare Dej și face serviciul militar la corpul de grăniceri, corpul  6 armată.

În ziua de 10 Noiembrie 1921, în localitatea Negrilești, județul Bistrița Năsăud, (atunci Someș) se căsătorește cu Ludovica, născută în 1895 și Domnul le dă 3 copii: 2 băieți și o fată.

Din armată vine cu idei adventiste, dar prin discuții cu Găvrilă Dunca din Negrilești, s-a convertit și în ziua de 5 aprilie 1926 este botezat, dar noaptea, deoarece familia a plănuit să facă scandal. După botez a început să predice Evanghelia cu multă râvnă și în anul 1927, Domnul i-a dat 7 snopi cu care a început Biserica Creștină Baptistă din Dumbrăveni.

A avut parte de multe persecuții din partea familiei, preotului care l-a bătut chiar în curtea mamei sale, dar a intervenit mama sa și preotul l-a lăsat, dar a trimis jandarmii care l-au bătut crunt și l-au călcat în picioare. Odată cu venirea comuniștilor, preotul Viman Petru, care l-a bătut pe fratele Precup Gheorghe, a fost declarat chiabur și fratele l-a ascuns până ce a trecut urgia deportării.

În ziua de 15 iunie 1929 este ordinat ca predicator pentru localitatea natală și împrejurimi. În raionul de activitate avea 188 de membri și 124 de aparținători. Locuia în localitatea Dumbrăveni, oficiul poștal Reteag, județul Bistrița Năsăud.

În anul 1930 se înființează „Cercul Misionar Someș” și fratele Precup Gheorghe este ales ca președinte.

În ziua de 6 ianuarie 1938, fratele Gheorghe Precup participă la Conferința cercului de biserici Dej, ținută în localitatea Căpâlna, județul Cluj, unde au participat 30 de delegați. Au mai participat frații Ioan Dan, Gheorghe Teleagă, G. Haranguș.

Este dus în al doilea Război Mondial și Domnul îl aduce cu bine acasă.

În anul 1972, pe când avea 75 de ani, într-o predică a spus: „Nimic nu este bătut în cuie aici pe pământ, toate sunt trecătoare”, făcând aluzie la comunism. Lucrul acesta i-a adus probleme, fiind ridicat de securitate.

Fratele Gheorghe Precup a fost activ în zona Chiuiești, Rohia, Cernești, Vad pe Someș, Panticeu, unde participa la programe de evanghelizare, Cina Domnului, botez, înmormântări.

În ziua de 27 martie 1980, pe când era în casa fiicei sale din localitatea Negrilești, Dumnezeu îl cheamă acasă, pentru a fi pentru totdeauna în casa Tatălui pe care l-a slujit cu dragoste, devotament și curaj.

Surse:

Alexa Popovici

Gheorghe Clapa

Arhivă

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu