marți, 26 iulie 2022

Al XV-lea președinte al Alianței Mondiale Baptiste, Godfrey Noel Vose 1985 – 1990



La cel de-al XV-lea Congres Mondial Baptist care a avut loc în zilele de 2-7 iulie 1985 la Los Angeles, California, a fost ales președinte pe perioada 1985 – 1990 Godfrey Noel Vose.

Godfrey Noel Vose s-a născut în ziua de 23 decembrie 1921 în Australia.

Singura persoană din Pacificul de Sud-Vest ales președinte al Alianței Mondiale Baptiste în primul secol de existență a fost G. Noel Vose, care era originar din Australia de Vest. El nu s-a pregătit de la început pentru slujirea pastorală, dar, după ce a servit în cadrul Forțelor Aeriene Regale Australiene în cel de-al doilea război mondial, s-a reîntors la școală, la studii. Ca și student, a slujit în multe biserici din Sydney. El este și primul pastor baptist pe care Ken Manley l-a cunoscut. Întorcându-se în orașul Perth, colegii săi pastori i-au recunoscut darurile și l-au trimis în Statele Unite pentru a-și perfecționa studiile, astfel încât să poată pune bazele unui Colegiu Teologic și-n partea lor din Australia. Revenind în Perth, Vose a fondat  Colegiul Baptist Teologic din Australia de Vest, în 1963 devenind directorul acestei mari instituții, funcție pe care a deținut-o până în 1991. În tot acest timp sub conducerea ireproșabilă a lui Vose, colegiul devine un centru de excelență pastorală și academică.

A fost desemnat ca Președinte General al Uniunii Baptiste din Australia în anul 1975, timp de 3 ani, până în 1978. În 1985 el devine primul și singurul președinte australian din istoria Alianței Baptiste Mondiale, asumându-și această mare responsabilitate până în anul 1990. Era un susținător al teologiei anabaptiste pe care o transmitea mai departe și iubea predicarea expozitivă sau biblică. Într-un cadru adesea critic la adresa burselor de studiu și a implicării ecumenice, el a muncit din greu pentru a promova și a pleda în favoarea acestor cauze. Dar cea mai remarcabilă calitate, însușire a sa, este profunda compasiune pastorală față de semenii lui, care izvora din preaplinul ființei sale. Simplul fapt că-l cunoșteai pe Noel Vose însemna să știi că ai un prieten – mai mult decât un prieten, cineva, căruia îi păsa cu adevărat de tine.

Între 1989-1992, Vose a condus Alianța Baptistă în dialog teologic cu denominația Anabaptistă, Conferința Mondială a Menoniților, marcând o reînnoire a discuțiilor dintre baptiști și anabaptiști, care s-au încheiat pe cale amiabilă în aproximativ 1630.

În anul 1989, realizările sale au fost recunoscute atunci când a fost făcut membru al Ordinului Australiei. Fostul președinte al Alianței s-a retras în 1991 din funcția de director al Colegiului Teologic Baptist din Australia de Vest, care din anul 2008 a fost redenumit Seminarul Vose, pentru a onora contribuțiile semnificative atât ale Dr. Noel Vose, principalul său fondator, cât și ale soției sale, Heather Vose, care era deopotrivă o femeie cu studii înalte.

A scris și câteva cărți: Sfânta Scriptură și Duhul Sfânt (1983); Centrarea pe credință: o privire asupra originilor baptiste (1986); Fiindcă Dumnezeu a iubit atât de mult: Studii Ioan 1(1987); Mena: Fiică a ascultării (2013) bazată pe cercetările făcute de soția acestuia, Heather Vose, care a decedat înainte de a o putea scrie, o biografie despre Filumena Weld, soția celui de-al 6-lea premier al Noii Zeelande.

 Dr. Noel Vose este chemat de Dumnezeu în veșnicie  la 94 de ani, în ziua de 2 mai 2016.  

Surse:

Baptists Together in Christ 1905 – 2005, p. 281.

Out Of Darkness Into The Light Of Christ, Official Report of the Fifteenth Congress

https://en.wikipedia.org/wiki/Noel_Vose

Al X

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu