joi, 7 iulie 2022

Al XIV-lea Congres Mondial Baptist, Toronto 1980

 


Între 8 – 13 iulie 1980, a avut loc la Toronto, în Canada, cel de al XIV - lea Congres Mondial Baptist.  Din România a participat o delegație de 16 frați din conducerea Cultului Baptist.  Ca delegați oficiali au fost doar două persoane, fratele Mara Cornel și Ioachim Țunea.

Un total de 20.275 de persoane din 93 de țări s-au înregistrat la acest Congres Mondial Baptist din Toronto. Prezența la această adunare care a marcat aniversarea a 75 de ani de la înființarea Alianței Mondiale Baptiste, a depășit recordurile anterioare. De fapt, erau așteptați doar 12.000. Ședința plenară  a avut loc în Maple Leaf Gardens, o foarte mare arenă sportivă. Aproape toate hotelurile din Toronto au fost utilizate, iar un mare număr de participanți au fost cazați în locuințele baptiștilor canadieni.

Tema Congresului a fost: Sărbătorind prezența lui Hristos prin Duhul și a existat un sentiment puternic al realizărilor Alianței în întreaga lume. Așa cum a fost la fiecare Congres, încă din 1955, cuvântul de final a aparținut lui Billy Graham.

Congresul a validat conducerea Alianței Mondiale Baptiste și pe cei 144 de membri ai Consiliului General al Alianței pe perioada 1980 – 1985. Din partea României au fost aleși frații Cornel Mara, președintele Uniunii și Ioachim Țunea, redactorul revistei Îndrumătorul. Cei doi frați au făcut parte din Consiliul General al Alianței și în perioada 1975 – 1980.

Congresul a fost umbrit de conflictul dintre baptiștii din Uniunea Sovietică. Pe lângă delegația oficială a baptiștilor ruși, compusă din 14 delegați, a venit și o delegație a baptiștilor ruși nerecunoscuți, care nu s-au putut înțelege să cadă la o pace. Președintele Duke K. McCall s-a întâlnit și cu delegația dizidentă a baptiștilor ruși. Congresul a validat ca trei reprezentați ai baptiștilor ruși să facă parte din Consiliul General.

Comisia Alianței Mondiale Baptiste pentru Libertate, Justiție și Pace a pregătit: „Declarația Congresului Mondial Baptist din 1980” prezentată de președintele comisiei William W. Pinson Jr. în ziua de 11 iulie 1980. Comisia a menționat că drepturile omului vin din natura lui Dumnezeu. Mica 6:8. S-au prezentat 20 de puncte, prin care s-a arătat ce drepturi are omul, printre care: dreptul de a-ți alege religia, dreptul de a patrticipa public la adunări și altele.

Duke K. McCall a fost ales noul președinte, al Alianței Mondiale Baptiste pe perioada 1980 - 1985.

Trăsătura dominantă a noii decade a fost creșterea oportunităților pentru mărturie și serviciu și dezvoltări noi semnificative care au reflectat maturizarea Alianței. Acestea au inclus:

·       continuarea internaționalizării Alianței,

·       accent pus pe rolul strategic al conducerii Alianței și a diviziunilor sale;

·       noi inițiative în zona evanghelismului  și a educației, drepturilor omului, legăturilor cu alte biserici,

·       ajutorare și dezvoltare.

Surse:

Cyril E. Bryant and Ruby J. Burke, eds., Celebrating Christ’s, Presence Through the Spirit: Official Report of the Fourteenth Congress, Toronto, Canada, July 8-13,1980.

Baptist and Reflector

Îndrumătorul Creștin Baptist


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu