duminică, 10 iulie 2022

Pop Avram 1897 - ? din Band

 


Fratele Avram Pop s-a născut în ziua de 4 septembrie 1897 în localitatea Band, județul Mureș. Părinții s-au numit Gheorghe și Teodora, de confesiune     greco-catolică, etnie și naționalitete română.

A studiat șase clase primare și trei cursuri biblice (Teologie).

Este contigentul militar 1919. A fost recrutat de Cercul de Recrutare Târgu Mureș și a făcut armata la Corpul de trupă Regimentul 6 Pioneri Alba Iulia.

Aude Cuvântul lui Dumnezeu și îl primește pe Domnul Isus în inimă prin credință și în ziua de 17 august 1919 este botezat.

În ziua de 13 martie 1923 se căsătorește în comuna Lopadea Unguresc, județul Alba, cu Maria, născută Furdui și Domnul le-a dat patru copii: trei băieți și o fată.

Dând dovadă de credincioșie pe calea credinței și având dar de la Dumnezeu de a predica, este ordinat în ziua de 25 noiembrie 1925 ca predicator și botezător. Zona de activitate a fost în județele: Mureș, Cluj, Someș și Năsăud. Cercul avea 182 de credincioși baptiști și 134 aparținători. A locuit în localitatea Band, județul Mureș. Ordinarea a fost ținută în Biserica Creștină Baptistă din Târgu Mureș și din comisia de ordinare au făcut parte frații lucrători Gheorghe Cozma din Aiud, Ioan Popovici din Petriș și alții.

În ziua ordinării a avut loc și un botez cu 22 de suflete oficiat de cei doi frați mai sus menționați.

Deși avea un teritoriu mare de străbătut, Domnul lucra prin fratele Avram Pop, care era prezent acolo unde era nevoie să oficieze acte de cult ,precum boteze, nunți, Cina Domnului și altele.     În ziua de 28 august 1927 oficiază un botez cu 15 persoane în Biserica Creștină Baptistă din Urmeniș.

Biserica Creștină Baptistă din Urmeniș a fost păstorită de fratele Avram Pop până în anul 1951.

A fost membru în comitetul comunităţii Cluj. În aceste judeţe, Pop Avram a făcut lucrare de pionierat pentru mişcarea baptistă.

Surse:

Ioan Bunaciu

Gheorghe Colcer

Arhive

Farul Mântuirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu