duminică, 10 iulie 2022

Al XIV-lea președinte al Alianței Mondiale Baptiste Duke Kimbrough McCall 1980 - 1985

 


Între 8—13 iulie 1980 a avut loc la Toronto, în Canada, cel de al XIV-lea Congres Mondial Baptist. Congresul a ales noua conducere a Alianţei Mondiale Baptiste, avându-i în frunte pe Dr. Duke Kimbrough McCall, preşedinte şi Dr. Gerhard Claas, secretar general. S-a confirmat alegerea celor 144 de membri ai Consiliului General al Alianţei pentru perioada 1980—1985, din care fac parte şi reprezentanţii Uniunii Baptiste din R.S. Romania, fraţii Cornel Mara, preşedintele Uniunii şi Ioachim Tunea, redactorul şef al revistei cultului.

 

Dr. Duke Kimbrough McCall s-a născut în septembrie 1914, în Mississippi, dar a crescut în orașul Memphis din Tennessee, unde tatăl său practica avocatura. Mama tânărului D. K. și-a dorit ca acesta să devină predicator, dar  nu a simțit chemarea până în momentul în care un coleg de-al său de la Seminarul de Sud  i-a oferit oportunitatea de a vorbi la un serviciu de sâmbătă seara, într-o mică biserică rurală.

În timp ce muncea la dizertația doctorală, McCall păstorea una dintre cele mai prestigioase biserici din Kentucky, Broadway din Louisville, o biserică care s-a confruntat cu multe încercări. În anul 1940 a acceptat prezidențiatul Institutului Biblic Baptist și a contribuit la transformarea Seminarului Teologic din New Orleans.

A deţinut mai mulţi ani postul de preşedinte al Convenţiei de Sud a baptiştilor din S.U.A, cea mai mare organizaţie baptistă din ţara respectivă.

De asemenea, a fost preşedinte al Fundaţiei Baptiste de Sud şi preşedinte al Seminarului Teologic Baptist din New Orleans.

Din anul 1951 a fost ales preşedinte al Seminarului Teologic Baptist din Louisville, Kentucky, cel mai cunoscut Seminar Baptist din lume.

Dr. Duke Kimbrough McCall a participat pentru prima oară Ia activitatea Alianţei Mondiale Baptiste în anul 1931, pe când avea 17 ani, cu ocazia Congresului Mondial al Tineretului Baptist, care a avut loc la Praga, în Cehoslovacia.

Din anul 1947 a devenit membru activ în cadrul unei comisii de lucru a Alianţei, având o contribuţie deosebit de valoroasă în ce priveşte promovarea

bunelor relaţii între organizaţiile baptiste din lumea întreagă.

McCall a condus programul comitetului care a organizat Congresul de la Londra din 1955.

Referindu-se la scopul Alianţei privind părtăşia frăţească a baptiştilor din lumea întreagă, Dr. Duke Kimbrough McCall, după ce a fost ales preşedinte, a spus :

„Nu am umblat niciodată după titluri. Sunt mult mai interesat de activitatea teologică pe care o desfăşor în cadrul Seminarului. Privesc cu multă încredere rolul Alianţei Mondiale Baptiste în ce priveşte răspândirea Evangheliei lui Isus Hristos. Consider că este necesar să avem o cooperare mai strânsă unii cu alţii şi îmi propun să ajut la stabilirea unor legături mai strânse cu organizaţiile mai mici ale baptiștilor din lume. Aceste legături pot avea o însemnătate deosebită. Ele pot să întindă puțin între prăpastia culturală dintre noi. Trebuie să discutăm unii cu alții și să învățăm să ne împărtășim problemele chiar dacă avem păreri diferite. Nu este bine să ne privim unii pe alții în afara părtășiei frățești. Fiecare Uniune din cadrul Alianței Mondiale Baptiste  este egală. Fiecare organizație din cadrul Alianței Mondiale Baptiste are o voce egală. Și Alianța are nevoie de de fiecare voce pentru că fiecare are ceva de împărtășit”.

În ziua de 2 aprile 2013 Dumnezeu își cheamă slujitorul său credincios acasă.

 

Surse:

Baptists Together in Christ 1905 – 2005

Îndrumătorul Creștin Baptist


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu