luni, 10 iulie 2023

Rusu Ioan 1905 - 1980 din June

 


Fratele Ioan Rus s-a născut în ziua de 12 ianuarie 1905 în localitatea June, județul Hunedoara. Părinții se numeau Gheorghe și Cornelia, de naționalitate română.

Absolvă patru clase primare și Seminarul Teologic Baptist din București în anul 1937.

Aude Cuvântul Domnului și se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus în apa botezului. Este botezat în ziua de 22 iunie 1922 în localitatea Lupeni, județul Hunedoara. A fost botezat de pastorul Covaci Ioan.

Este contigentul militar 1927, recrutat de cercul Hunedoara, la Regimentul 9 infanterie. Rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În luna ianuarie 1933 se căsătorește cu Letiția și Domnul le-a dat patru copii: Ioan, născut în anul 1934 în localitatea Deva, Liviu, născut în anul 1936 în localitatea Deva, Fibia, născută în anul 1938 în localitatea Lupeni și Maria, născută în anul 1948 în localitatea Alba Iulia.

În anul 1932 este ales de Biserica Creștină Baptistă din Brad, județul Hunedoara, ca predicator, iar în luna iunie 1934 este ordinat și lucrează ca păstor până în anul 1937. În anul 1937 este ales de Biserica Creștină Baptistă din Lupeni, pe care o păstorește până în anul 1945. Între anii 1934 – 1936 păstorește Biserica Creștină Baptistă din Țebea, unde lucrarea merge bine și fratele a oficiat de mai multe ori botezuri. După anul 1945 a fost păstor la Biserica Creștină Baptistă din Alba Iulia.

Pleacă în veșnicie în anul 1980. Data este făcută după un calcul, nu am găsit scris undeva anul morții fratelui Ioan Rus.

Prezentarea făcută de fratele profesor Ioan Bunaciu[1]

Avem puține date biografice despre el. S-a născut într-o comună lângă Brad; în tinerețe a lucrat în mină; a făcut seminarul teologic baptist din București, în jurul anilor 1935, fiind coleg la seminar cu Alexa Popovici. Chicin Gheorghe și alții. După terminarea seminarului a fost păstor la biserica baptistă din Lupeni. În acea perioadă, a scris cartea ”Putere și Lumină”, cu gânduri din epistolele Apostolului Pavel. Pentru acel timp, era cea mai bună carte din literatura baptistă română. În 1938 a scris cartea ”Logodnă, Căsătorie și Divorț”.

În 1938 a fost ales misionar al școlilor duminicale. Alexa Popovici vorbește în cartea sa ”Istoria Baptiștilor din România”, volumul II că, Rusu Ioan în timpul prigoanelor lui Antonescu a făcut parte din grupul de păstori care au adunat ajutoare pentru credincioșii baptiști din închisori.

După 1944 îl găsim activ în lucrarea Domnului, mai ales în rezolvarea unor probleme din bisericile noastre în legătură cu autoritățile, pentru că el în timpul dictaturii lui Antonescu împreună cu Mârza Ilie de la Deva s-au împrietenit cu Dr. Petru Groza care în acel timp locuia la Deva și el era în opoziție cu guvernul lui Antonescu. După ce dr. Petru Groza a ajuns prim-ministru în 1945, Rusu avea ușă deschisă la el. Pentru aceste relații ce le-a avut cu dr.  Petru Groza a fost ales la congresul din 1948, care s-a ținut la Buteni, secretar general adjunct al Cultului Baptist, iar la Congresul din 1951, ce s-a ținut la București a fost ales secretar general plin. Era un bun diplomat, în discuțiile cu autoritățile știa să pună problemele, apăra pe toți păstorii și interesele tuturor bisericilor în măsura în care acestea au depins de el. Îmi amintesc de o discuție ce a avut-o cu împuternicitul regiunii Cluj în 1953, la o conferință a comunității Cluj. Împuternicitul îl acuza pe păstorul Vasile Furdui din Abrud iar Rusu ca să-l apere îi spune împuternicitului: ”Trebuie înțeles și păstorul Furdui pentru că un om bătut de toate regimurile”.

În timpul acela, după 1950, când a trebuit să ne acomodăm noilor condiții de lucru în biserică, când eram supravegheați și controlați nu numai de securitate, ci și de împuterniciții Departamentului cultelor care ne controlau deschis, Rusu a dat păstorilor și conducătorilor de biserici îndrumări prețioase pentru desfășurarea activităților noastre, ca sa să evităm pericolul ciocnirii cu împuterniciții și  nici să nu facem compromisuri. La conferințele interconfesionale vorbea în chip maestru.

În perioada 1951 - 1954 când el a fost secretar general au fost probleme grele în Cultul nostru. Sub conducerea lui ca secretar general s-a introdus reglementarea serviciilor divine, dar el n-a fost de acord cu ea, n-a participat la comitetul care a semnat rezoluția.

 A murit la vârsta de 75 de ani, în Spitalul de la Zam, strigând că pentru el nu mai există iertare.

Surse

Ioan Bunaciu

Arhive



[1] Ioan Bunaciu, Bisericile Creștin Baptiste din România între 1944 – 1990, Editura Universității din București, 2002, pp 114 - 115.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu