marți, 4 iulie 2023

Bolea Ioan 1909 – 1993 din Bucerdea Vânoasă

 


S-a născut la 21.09.1909 în comuna Bucerdea Vânoasă, județul Alba. După ce a absolvit liceul Ia Alba Iulia, face armata, apoi se mută la Bucureşti unde îl cunoaşte pe Isus Hristos ca Mantuitor personal şi este botezat în 1932, de Constantin Adorian. Devine membru al Bisericii "Golgota",’secretar al acesteia timp de 23 ani, secretar al Comunităţii Bucureşti şi funcţionar la Uniunea Baptistă. Cu zeci de ani în urmă îi apare volumul de versuri "Coboară, Isuse!", reeditat în 1987 în SUA într-o ediţie revăzută şi adăugită sub îngrijirea lui Nicoară Macavci.

În 1936 este ales președinte al Societății tineretului „Psalmistul”. La Jubileul de 25 ani din decembrie 1937, conduce programe sau are mai multe cuvântări. În documente ale vremii, din anul 1938, l-am găsit ca membru prezent la ședințele de Comitet ale bisericii. La 24 octombrie 1938 participă împreună cu Societatea „Psalmistul” la un program festiv organizat de biserica baptistă din Ferentari.

Este ales secretarul bisericii până în anul 1958, când este înlocuit pentru „vina” de a fi implicat alături de fratele Jean Staneschi la aducerea orgii cu fluiere în biserică, fără aprobarea Departamentului Cultelor.

La 27 octombrie 1993, a trecut în veşnicie Ioan Bolea, cunoscut credincioşilor baptişti români ca un inspirat poet creştin.

În prezenţa unui numeros grup de credincioşi ai Bisericii "Providenţa" din Bucureşti (unde a fost membru în ultimii 12 ani), a familiei şi a altor participanţi, în capela cimitirului Bellu s-a desfăşurat serviciul divin de înmormantare condus de pastorul Ioan Bunaciu.

Credem că promisiunea "Voi face din Tine bucuria şi veselia mea, voi cânta numele Tău, Dumnezeule Preaânalt", consemnate ca motto al volumului "Coboară, Isuse!" a fost împlinită. Inspiraţi pe moment de duh poetic, ne-am despărţit de regretatul nostru frate cu versurile: "Frumos ai mai cântat            pe-acest pămant / Lucrarea Celui pururi Sfant! / Acum eşti sus în ceruri cu Hristos / Căci pân la capăt I-ai fost credincios; / în slăvile cereşti, în nemurire / Noi te vedem întâmpinat cu o cunună de neprihănire!".

Surse:

Cornel Bulica

Ilie Pop

Creștinul Azi











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu