miercuri, 9 octombrie 2024

Igna Ionaș 1924 - ? din Grăniceri




Fratele Ionaș Igna s-a născut în ziua de 22 ianuarie 1924 în localitatea Grăniceri, județul Bihor. Numele părinților, Ioan și  Sofia, agricultori, de naționalitate română.

Este botezat în ziua de 10 august 1940 de către fratele păstor C. Pascu.

Participă la un botez în ziua de 26 iunie 1945 în Biserica Creștină Baptistă din Tomești.

Fratele Ionaș Igna în ziua de 3 mai 1947, în localitatea Almaș, județul Arad, se căsătorește cu Zevodia, din Serbia, care a plecat în țara ei și nu s-a mai întors, deși s-au făcut demersuri, dar se pare că nu a dat roadă. În anul 1954, pe când fratele era păstor la Tulcea, se căsătorește cu Elena, fiind membră a bisericii și Domnul le-a dat un băiat, Sorin. 

Fratele Igna Ionaș se înscrie la Seminarul Teologic Baptist în anul 1948. Anul III de seminar îl termină în anul 1951, iar anul IV în anul 1955.  

În anul 1951 este ales ca păstor la Galați, unde primește un salar de 6000 lei. Biserica Creștină Baptistă din Galați avea 90 de membri.

Fratele Ionaș, după terminarea anului III de Seminar în 1951 este ales ca păstor la Biserica Creștină Baptistă din Tulcea și se transferă din Galați, rămânând în slujire până în anul 1956. În perioada scurtă de ședere, Domnul îl ajută și botează un număr de 22 noi convertiți. Slujește și în bisericile: Chilia-Veche, Tichilești și Ciuara.

Fratele Ionaș Igna a fost curtat de Bisericile Creștine Baptiste din zona Dejului, județul Cluj. În ziua de 17 aprilie 1955 bisericile au votat să contribuie la întreținerea unui păstor misionar în zona Dejului, pe seminaristul de anul IV Ignea Ioan. Nu cred că s-a realizat acest plan, pentru că în anul 1955 era păstor la Tulcea.

 În acest an se transferă în Biserica Creștină Baptistă din Sebeș și lucrează cu credincioșie și devotament până în anul 1964, iar Dumnezeu i-a dat o mare izbândă. A trebuit să facă extinderea locului de adunare, dar deși nu a făcut-o legal, a lămurit autoritățile să nu demoleze zidurile.

Fratele Aurel Gacea, păstor la Tulcea  ne-a comunicat că fratele s-ar fi dus la Biserica Creștină din Călan și ar fi fost și la Biseirca Baptistă „Speranța” Arad.

Dacă cineva ne poate da mai multe informații, le aștept cu nerăbdare.

Surse:

Aurel Gacea

Ioan Bunaciu

Arhive



3 comentarii:


  1. Eu l-am apucat copil fiind la Biserică Baptista Speranta unde slujea la amvon și era în comitet.Apoi a plecat la Biserică Maranata cu pastorul Dorel Popa,aici a și decedat prin anii 90 ,nu știu sigur anul,eu eram la facultate atunci la Cluj.
    Era cu serviciul la alimentația publică cred.

    RăspundețiȘtergere

  2. am stat in gazdă la familia Igna, in primul an de luceu..

    RăspundețiȘtergere
  3. A participat la nunta părinților mei în 1973 în com.Lapusnicul-Mare ,jud.Caras Severin din partea bisericii Speranța. Mama este din zona Văii Almajului. A fost responsabil de biserică la Speranta Arad în perioada 1970 1973.A plecat odată cu cei 162 de membrii ce s-au desprins din Speranța formând Biserica Maranata Arad împreună cu Dorel Popa. A fost un vorbitor bun și pregătit.

    RăspundețiȘtergere